Is het mogelijk pezen en spieren van de voeten langer te maken?

Ik ben danser in opleiding. Mijn wreef is niet 'lenig' genoeg. Dagelijks gebruik ik een footstretch en doe ik oefeningen. Nu een jaar later zie ik geen resultaat. Kan je medisch gezien je voeten leniger maken? Zoja, hoe en hoe lang duurt zoiets?

Weet jij het antwoord?

/2500

In principe kun je allerlei structuren oprekken, bij spieren gaat dit het makkelijkst. En zeker als je het hebt je wreef, dan heb je het niet zozeer over spieren of pezen, maar meer om de beweeglijkheid van de gewrichten. Het gaat dan dus om hoe verschillende botdelen bewegen ten opzichte van elkaar. Hier zit veel minder 'rek' in (en dan bedoel ik hier met rek datgene wat je kunt bereiken ten opzichte van wat je nu hebt aan beweeglijkheid) dan bij de spieren in bijvoorbeeld je benen. Dan krijg je hetzelfde effect als wat je zou krijgen wanneer je probeert je vingers zo ver mogelijk naar achteren te buigen: als je dagelijks druk zet op je vingergewrichten om ze verder naar achter te kunnen krijgen, zullen ze na een tijdje ook wat verder kunnen bewegen. Maar de kans dat je daarna ook last blijft houden van pijnlijke gewrichten is groot, en als je veel druk zet of de pech hebt om er gevoelig voor te zijn, zou je zelfs instabiele gewrichten kunnen creëren die uit de kom gaan als je probeert iets met je vingers te pakken. Oprekken is dus wel mogelijk, maar de structuren rondom gewrichten laten zich minder gemakkelijk oprekken dan je spieren. Daarnaast kun je er ook schade mee doen. Ik neem aan dat als je in opleiding bent tot danser, dat je dan via je opleiding trainers hebt die specifiek trainen op lenigheid, en dat je ook via hen een beroep kunt doen op een (sport)fysiotherapeut. Er zijn zelfs fysiotherapeuten die zich speciaal bezighouden met dansers en musici, en bij hen ben je ongetwijfeld in goede handen. Je kunt ook via je huisarts of zelfs zonder verwijzing een sportfysiotherapeut in de eerste lijn zoeken. Zij kunnen je waarschijnlijk wel vertellen waarom je geen resultaat ziet met je oefeningen tot nu toe, en of jouw probleem überhaupt te verhelpen is met trainen. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld gewoon een vrij platte wreef. Vaak is dat aangeboren, en daar kun je nu eenmaal weinig aan doen. Zeker als je al zo lang hiermee bezig bent, lijkt het me belangrijk om dit eens te laten bekijken door een sportfysiotherapeut, podotherapeut of eventueel een sportarts. Voor een danser is dit een heel belangrijk punt, en het verdient in mijn ogen dan ook specialistische medische aandacht.

Ja, spieren en pezen kun je trainen om (tot een zekere hoogte) langer en soepeler te maken. Maar aangezien jij dat al lang doet lijkt me dit niet de oorzaak. De oorzaak is waarschijnlijk dat je botten gewoon niet verder bewegen. het gewricht loopt als het ware vast, de botten 'botsen' tegen elkaar. Hier kun je niets tegen doen, helaas. Ik heb die footstretch bekeken. Ik weet niet of je nog in de groei bent of niet? Als je nog in de groei bent kun je nog wat aan die stand doen. (Ik studeer podotherapie en ik weet zo dat je de voetstand nog blijvend kan corrigeren wanneer iemand nog in de groei is, daarna niet meer. Maar dit is vanuit die visie bekeken.) En, naar mijn weten is het niet 'normaal' dat mensen die beweging kunnen maken. Maar ik zal hier niet verder op in gaan, want ik heb alleen verstand van voeten en niet van ballet ;)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100