hebben droge mondhoeken te maken met een vegetarisch dieet?

ik ben al bijna 10 jaar vegetariër. ik heb sinds een halfjaar bijna altijd droge (gescheurde, geirriteerde) mondhoeken. Ik dacht eerst dat het kwam omdat ik te weinig dronk, maar nu ik +/- 1,5 liter water per dag drinkt is dat dus niet de oorzaak.
nu hoor ik vaak dat je als vegetarier vaak problemen krijgt met tekorten rond je 15e - en ik ben nu 16.
heeft het hier iets mee te maken?
en wat kan ik hier tegen doen (ik ga absoluut geen vlees meer eten)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het kan een teken zijn van vitB12 en/of ijzertekort. Je kan de huisarts eens om een bloedtestje vragen. Let wel: vitB12 laag (maar nog wel goed) kan toch betekenen dat je te weinig vitB12 hebt! Als je vegetariër bent, dan is het sowieso verstandig om supplementen voor ijzer en vitB12 te nemen. Je komt met de rest van de voeding vaak niet aan genoeg vitB12 en ijzer. Omdat je in de puberteit bent en veel vitaminen en mineralen broodnodig hebt, lijkt het mij niet onverstandig om eens een diëtiste te raadplegen of je alles in voldoende mate binnenkrijgt. Toegevoegd na 12 minuten: Na wat lezen, lijkt het dat niet alleen vitB12, maar ook andere vitaminen uit de B groep met name vitB2, een bijdrage aan droge mondhoeken (perlèches) te kunnen leveren... Maar vaak is er ook weer een schimmeltje bij betrokken, wat weer kan uitmonden in eczeem. Soms ook ontstaat het op basis van overgevoeligheden... Lijkt me dus dat je er best eens mee naar je huisarts kan gaan.

Gebrek aan vitamines, neem eens een sinasappeltje tot je en een banaantje...

Het kan zijn dat je allergisch bent voor een bepaalde groente of vrucht in je dieet. Ik heb zelf namelijk bij appels dat mijn mondhoeken enorm droog worden en scheuren. Het lijkt me sterk dat het zou komen doordat je geen vlees eet.

Mijn dochter had dit ook,vroeg raad aan de apotheker,die gaf haar een anti-schimmelzalf en na een paar dagen was ze er van verlost.(weet wel de naam niet meer van die zalf)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100