Kun je een ontsteking krijgen aan je interne organen zonder infectie? Bijvoorbeeld door overbelasting of iets anders?

En, zijn er in ons inwendig lichaam al micro-organisme (bijv. bacterien) aanwezig (behoudens de darmen) zonder dat er sprake is van een ziekte of ontsteking?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In ons lichaam zijn - behoudens binnen de darmen, maar dat is extern - als het goed is geen micro-organismen aanwezig. Die kunnen er wel zijn en zich verspreiden via het bloed of lymfe. Erg gevaarlijk. Als dit in het bloed voorkomt noem je dat bloedvergiftiging. Er is dan wel sprake van een klassieke infectie. Je mag stellen dat er doorgaans geen vreemde microorganismen aanwezig zijn in het binnenmilieu (het voedsel in het spijsverteringstelsel is vanwege de verbinding mond - anus eigenlijk vooral buitenmilieu en goed beveiligd tegen indringers. Door overbelasting kan er weefselschade ontstaan en door het kapotgaan van cellen komen stoffen vrij die het immuunsysteem ook triggeren. Er komt extra bloedtoevoer op gang naar het getroffen gebied en je voelt (spier)pijn. Dit kunnen uiteindelijk ook ontstekingsreacties zijn. Als je zeker weet dat zo'n reactie niet komt door infectie dan kan de arts middelen voorschrijven om de ontsteking te onderdrukken. In sommige middelen tegen spierpijn zitten dergelijke middelen. Toegevoegd na 3 minuten: Hierbij een foto van zo'n ontsteking in de voet als gevolg van overbelasting van de peesplaat.

Ja, dat kan. Naast pathogenen kunnen ontstekingen ook ontstaan door trauma, overbelasting, straling, vreemde voorwerpen (denk aan splinters etc.), stress, gifstoffen, verbranding of bevriezing. Een ontsteking is niets anders dan een immuunreactie om bepaalde schade in het lichaam te bestrijden en uiteindelijk te laten herstellen. Meestal houdt dat een invasie van immuuncellen in die het herstelproces (en eventueel bestrijden van pathogenen) bemiddelen. Toegevoegd na 1 minuut: Door die invasie ontstaan ook de hoofdkenmerken van een ontsteking: roodheid, warmte, zwelling, pijn en (soms) functieverlies.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100