Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

hoe kan het dat je soms het gevoel hebt dat je iets eerder hebt meegemaakt ?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
1.9K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Dat is een deja-vu.

Dat komt omdat de twee hersenhelften dan even niet goed synchroon lopen.
Is niets ernstigs hoor, bijna iedereen heeft het op zijn tijd. Meestal door vermoeidheid of veel indrukken om te verwerken.

Tussen je linker- en rechthersenhelft zitten zenuwbanen; chiasmes. Bij vermoeidheid geven ze de informatie soms eventjes niet soepel door, het hapert een beetje. Je stottert dan een beetje als het ware met je herkenning. Een seconde later is het al over eigenlijk.

Even uitrusten of iets gewoons gaan doen, in de tuin werken, trimmen, een beetje je hoofd uit zeg maar dat scheelt ook. Maar het hoeft niet, het gaat altijd ook vanzelf weer over.

Het is geen helderziendheid, geen vorig leven-gedoe. Het is puur fysiologisch.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

waarschijnlijk heb je een dergelijke, soortgelijke, situatie dan ook al een keer eerder meegemaakt. in werkelijkheid of in je dromen.
(Lees meer...)
AlphaLimaSierra
11 jaar geleden
Dat heet een déja vu.

Wiki zegt er het volgende over:

Een mogelijke verklaring stamt uit de neurologie. Wat bij een déjà vu gebeurt, kan ook worden omschreven als een "kortsluiting" van de hersenen. Normaal gesproken wordt een beeld vanuit de ogen naar een plek in de hersenen gebracht waar de mens er zich bewust van wordt, daarna wordt dit beeld opgeslagen in de hersenen. Bij een déjà vu ontstaat er een kortsluiting, waardoor het beeld zich eerst in de hersenen opslaat, voordat de hersenen (de mens) zich bewust worden van het beeld. Omdat het een kortsluiting betreft kan men zich dus ook niet herinneren wanneer en hoe men het eerder heeft meegemaakt, want al die informatie is niet opgeslagen. Hoe ontstaat nu zo'n kortsluiting? Hierover bestaan verschillende speculaties.

De Franse psychiater Pierre Janet schreef déjà vu toe aan een stoornis in de visuele perceptie, waarbij een waargenomen prikkel via twee informatiestromen, of kanalen (A en B, bovenste paneel in figuur) de hersenen bereikt. Hierbij treedt er echter een uitsplitsing op tussen beeld A, dat de hersenen het eerst bereikt, en beeld B. De hersenen zullen nu beeld B, dat een fractie van een seconde later arriveert, als bekend categoriseren[1].

Een tweede opvatting komt van Daniel Dennett die meent dat déjà vu berust op een misinterpretatie of stoornis in de hersenen zelf[2] (onderste paneel in figuur). Deze zou een gevolg kunnen zijn van bepaalde farmaca, vermoeidheid of een neurologische stoornis, zoals bijvoorbeeld epilepsie. Een mogelijk gebied waar deze stoornissen kunnen optreden is de hippocampus. Dit gebied (en de omringende slaapkwab) speelt namelijk een belangrijke rol in het herkennen van familiariteit (of: nieuwheid) van objecten en gebeurtenissen. Het spontaan vuren van zenuwcellen in dit gebied zou dan kunnen leiden tot een déjà-vu-beleving. Er is in dit model dus slechts één informatiestroom naar de hersenen nodig, en geen twee informatiestromen of kanalen zoals Janet aannam.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
inderdaad! +
Een deja vú is net wat je zegt, een gevoel.
Dat gevoel blijkt te kunnen opgewekt door prikkeling van een bepaald hersengebied, en heeft niets te maken met eerdere ervaringen.
(Lees meer...)
Reddie
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding