Zijn er nog meer dingen die je kan doneren dan alleen bloed? Geen sperma maar andere dingen waar zieke mensen echt iets aan hebben.

Zijn er meer dingen die je kunt doneren

Naast
Plasma
Bloed
Sperma

Die je anoniem kunt doneren wat wel van levens belang is van een patient. ( In levende staat natuurlijk )

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Lever: Bij leverdonatie bij leven staat een levende donor een deel van de lever of aan de ontvanger. Door het grote donortekort wordt steeds vaker overwogen om een levende donorlevertransplantatie te doen, ondanks het feit dat een dergelijke transplantatie complex is en risico’s voor de gezonde donor met zich meebrengt. Nier: Nierdonatie bij leven is een vorm van donatie waarbij een levende donor een nier afstaat aan een nierpatiënt. Vroeger kwamen daar alleen familieleden voor in aanmerking, later ook partners. Tegenwoordig wordt niet meer geselecteerd op de aard van de relatie tussen donor en ontvanger. Het zelfs mogelijk om anoniem een nier af te staan aan een ontvanger met wie geen relatie bestaat (Samaritaanse donatie). Naast donatie van nieren en een deel van de lever zijn er ook nog andere vormen donatie bij leven. De meest bekende zijn donatie van bloed en stamcellen. In het buitenland vinden ook al longtransplantaties plaats met longkwabben van levende donoren. Twee donoren staan dan elk een longkwab af ter vervanging van de beide zieke longen van een patiënt. In Nederland gebeurt dit nog niet.

Bronnen:
http://www.donorvoorlichting.nl/donatie/do...

Je lever kun je doneren, hart.

Ik vermoed dat je niet bedoelt wat ik hier ga noemen..maar ik vind dat je medemenselijkheid, vriendschap en liefde aan je medemens kunt geven. Sterker nog..MOET geven. Groet, Ton

Je nieren of je longen

Deze organen kan je donoren als je donor bent: • Hart • lever • Longen • Nieren • Alvleesklier • Dunne darm Deze weefsels kan je doneren als je donor bent: • Huid • Botweefsel • Kraakbeen • Hoornvliezen • Hartkleppen Toegevoegd na 58 seconden: http://www.leerwiki.nl/Donor_worden_en_organen_afstaan Toegevoegd na 6 minuten: Donatie bij leven: Bij leven kunt u een nier, een deel van de lever, beenmerg of bloed doneren. Steeds meer nierpatiënten zijn geholpen met een nier van een levende donor. Mede als gevolg van het grote tekort aan postmortale donornieren worden per jaar zelfs méér niertransplantaties gerealiseerd met nieren van een levende donor, dan met een nier van een overleden donor. Toegevoegd na 8 minuten: http://www.nierstichting.nl/nieren/orgaandonatie/donatie-bij-leven

Beenmerg en huid kun je ook doneren

Je kunt stamceldonor worden, dan kun je opgeroepen worden voor een beenmergdonatie als er een patiënt is (bijvoorbeeld met leukemie of een andere ernstige ziekte die onstaat in het beenmerg) die dezelfde bloedgroep en antistoffen heeft. De kans dat je wordt opgeroepen voor zo'n donatie is trouwens heel klein, omdat er een exacte match moet zijn. Kijk op: http://europdonor.nl/ Andere dingen die je bij leven kunt doneren, is een nier of een deel van je lever. Eén long kan in theorie ook, maar ik geloof niet dat dat gedaan wordt bij levende donoren. Leven met één nier kan voor een verder gezond persoon prima, en je lever groeit zelfs weer aan als er een deel van verwijderd wordt. Daarnaast kun je natuurlijk geld doneren aan wetenschappelijk onderzoek of aan patiëntenverenigingen. Ik weet dat je dat niet bedoelt, maar het blijft toch echt belangrijk. En je kunt je tijd doneren: je kunt vrijwilligerswerk doen voor een bepaalde patiëntengroep, of in een bepaald ziekenhuis. Je kunt je ook aanmelden als vrijwilliger voor wetenschappelijke onderzoeken, ook dat is - indirect - van levensbelang voor heel veel mensen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100