Welk zintuig is het belangrijkst van het mens

Oog, huid, neus, oor, stem toch? En welk het belangrijkst?

Weet jij het antwoord?

/2500

Horen, zien, voelen, ruiken en proeven zijn de 5 zintuigen. Elk zintuig is belangrijk, en kan je eigenlijk niet zonder. Sommige mensen zullen meer waarde hechten aan het kunnen zien, en anderen weer aan het kunnen horen. Zelf vind ik voelen het belangrijkst.

Het lijkt mij dat alle zintuigen in gelijke mate belangrijk zijn, maar als je een zintuig mist, zal dat zintuig lange tijd de belangrijkste lijken te zijn.

Bovenstaand antwoord is idd wel goed. Al vind ik zien het belangrijkste omdat je met dit zintuig nog het beste in staat ben om informatie op te slaan en te leren. met zien kan je nog steeds het gespokene lezen. Met doofheid kan je het zicht niet horen. Toegevoegd na 7 minuten: doofheid moet gehoor zijn. Dus met alleen gehoor kan je nog steeds geen goed beeld krijgen.

De 5 zintuigen zijn: ruiken, voelen, zien, proeven en horen. Welke het belangrijkste is hang af van de persoon en zijn werk. Je kan niet zeggen welke in het algemeen het belangrijkste is. Je kan hooguit aangeven welke het minst handig is om te missen. Proeven en ruiken zijn de minst belangrijke omdat je zonder dit nog heel veel kunt doen. Een kok zal het hier niet mee eens zijn. Horen is erg lastig maar met studie kun je gebarentaal leren en je toch nog behelpen. Een musicus zal het hier niet mee eens zijn. Evenals mensen die verslaafd zijn aan muziek luisteren. Zien is natuurlijk erg lastig en je zal altijd van hulp afhankelijk zijn. Je wordt heel beperkt in beweging en activiteiten. Voelen kan men onderverdelen in drie aparte zintuigen, alle drie voornamelijk gelegen in de huid. Dit zijn tastzin (aanraking/druk), thermoceptie (warmte en kou) en nociceptie (pijn). Dit geeft een hele grote beperking maar met hulpmiddelenen (bescherming) kan je nog steeds erg veel doen. persoonlijk zou ik het minst graag mijn zicht verliezen en vind ik zien het belangrijkste zintuig.

Oog, oor, huid, reuk, smaak. Dat zijn ze. Een combinatie van gebruik verbind je met de buitenwereld en het is bij iedereen verschillend waar het meeste waarde aan gehecht wordt. Mensen komen er vaak achter als een van die zintuigen wegvallen.Ik zou mijn ogen erg missen omdat ik nu weet wat ik zie en als ik blind wordt moet iik het missen. Daarna komt voor mij het oor, smaak, reuk en huid in die volgorde. Ik kan er niet over oorddelen omdat ik alles nog bezit. Een blinde die altijd vanaf geboorte blind is weet niet wat beelden zijn en is sterk afhankelijk van zijn zintuigen die hij nog heeft en die vaak extra door ontwikkelt zijn. Boeiende vraag.

Van de 5 zintuigen die een mens heeft is de tastzin of het voelen het belangrijkst. De huid is het grootste orgaan van je lichaam. In de huid zitten miljoenen zenuwcellen, op de ene plaats meer dan een andere. Gevoel wordt doorgegeven via zenuwen naar je hersenen en kunnen ons eventueel waarschuwen voor wat gevaar oplevert. Wanneer je een hete pan aanpakt, trek je je snel terug zodat je zo min mogelijk schade oploopt aan je huid. Lepra is en ziekte die de huid aantast en voor vergroeiingen en misvormingen kan zorgen. Door aantasting van zenuwen in de huid voelen dan sommige delen verdooft aan. Een Lepra patiënt voelt dan geen kou, warmte of pijn meer op deze plaats waardoor je wel gevaar kunt lopen. Doordat de zenuwen niet doorgeven dat je je bijvoorbeeld hebt gesneden kan deze wond gaan zweren en van kwaad tot erger worden. Zo ook met branden aan een hete pan, bevriezing en ga zo maar door.

afgezien van het feit dat niet elke persoon zintuigen hetzelfde definieert denk ik dat de combinatie van zintuigen erg belangrijk is om optimaal bewust te zijn van jezelf en de wereld om je heen. per persoon zal het verschillen ( er zijn mensen die niet kunnen zien, geen pijn kunnen voelen, niet kunnen ruiken en proeven bv maar hier mee hebben leren leven) ik zou het vreselijk vinden als ik mijn zicht kwijt zou raken en mijn kinderen, de plantjes op het balkon, de storm in het park, de vogels aan de vetbollen en bij elke persoon/dier de nonverbale communicatie niet meer zou kunnen waarnemen. het missen van een zintuig kan levensgevaarlijk zijn. voel je geen pijn kan je belangrijke signalen van je lichaam niet waarnemen, kan je niet zien dan kan je verongelukken. zonder proprioceptie ben je ook beroerd af b.v. (geen controle over je spieren, evenwichtsproblemen, ongecontroleerde bewegingen etc) kortom, een mens heeft alles nodig, al kan met met een proces van acceptatie, aanvaarding en aanpassingen ook leven zonder een zintuig maar zal het ten alle tijden nadelige gevolgen hebben. als ik zou moeten kiezen wat er af zou vallen zou ik kiezen voor reuk.

horen, zien, voelen, ruiken en proeven zijn de 5 zintuigen die de mens heeft. bij ieder is het verschillend wat het belangrijkst is. de een zou het verschrikkelijk vinden te leven zonder te kunnen ruiken, dan mis je namelijk niet alleen de geur van bloemen en regen, maar ook de geur en smaak van eten waarvan je geniet. weer een ander (zoals ik en ik denk de meeste mensen) kan niet zonder zijn ogen. hij zal nooit meer iets van de wereld kunnen zien, geen landschap, geen ondergaande zon, geen zee. weer iemand anders zou het verschrikkelijk vinden om niet te kunnen horen, geen muziek, geen muziek die je s'ochtends help opstaan, blij kan maken, verdrietig. nooit meer zal hij iemand horen... het is voor ieder anders, maar alles is verschrikkelijk. en eigelijk hoop ik, dat ik, dat iedereen, nooit zo'n keus hoeft te maken.

Er is eigenlijk nog een zesde zintuig en die is wel de meest belangrijke. Het evenwichtsorgaan. Als je een van gevoel, reuk, zicht, smaak, gehoor verliest zou je nog gemakkelijk door kunnen leven. Maar als je een beschadigt evenwichtsorgaan wordt het een stuk moeilijker.

In feite zijn alle zintuigen belangrijk anders hadden we ze niet, alles wat je lichaam heeft (zelfs je neusharen) heeft een functie die je belemmert als je ze niet hebt. De ene persoon hecht alleen meer waarde aan het ene zintuig en de andere aan een ander, je komt pas te weten hoe belangrijk een zintuig is als je het moet missen. Iemand die blind geboren is zal nooit weten hoe iemand er uit ziet, ook niet hoe die er zelf uit ziet of hoe de wereld er uberhaupt uitziet, die gebruikt andere zintuigen zoals het gehoor en het gevoel weer des te meer, die hecht daar dus bijzonder veel waarde aan. Iemand die doof is heeft dat met zijn zicht, die kan dat absoluut weer niet missen. Zelfs een reukorgaan kan belangrijk zijn, stel je voor dat je een gaslucht niet zou ruiken. In feite wil niemand iets missen en aangezien alles een belangrijke functie heeft zal je het ene meer moeten gebruiken als het andere uitvalt, maar geen een orgaan is belangrijker dan de andere....

Ze zyn allemaal belangrijk als er een niet werkt werkt de rest ook niet dus horen dan kun je niet praten zien kan je nii lezen etc.

Tastzin. Er zijn mensen die dit zintuig niet hebben en die voelen geen pijn. Wanneer zij bijvoorbeeld doodbloeden hebben ze dat niet door en dat is gevaarlijk.

Ik denk dat je dat pas weet als je echt een zintuig moet missen. Mijn oom was van jongsaf aan blind. Het enige wat hij zich kon herinneren was hoe mooi een roos er uit zag! Toch zei hij: voor wie God een deur sluit, maakt hij een raam open, en hij bedoelde daarmee dat zijn gehoor b.v. veel beter was geworden. Hij kon al horen dat wij stiekum het licht aan deden als we op de slaapkamer waren, en we werden geacht inderdaad te gaan slapen. Hij heeft zich altijd heel goed kunnen redden, een sigarettenwinkel gerund, en 4 kinderen groot gebracht. Dus ik denk dat je niet kunt zeggen wat het belangrijkst zintuig is. Misschien heeft iemand anders een voorbeeld van iemand die doof is, en die zegt: als ik blind zou zijn geweest, zou ik het niet gered hebben.

Volgens mij is dat afhankelijk van persoon tot persoon en kan je bijvoorbeeld eens een uur geblinddoekt of een uur met een neusknijper op ervaren hoe het is om zonder zicht of reukzin te zijn, dan heb je éven een idee hoe het is zonder die zintuigen te zijn.

Elk zintuig is natuurlijk belangrijk. Ieder heeft zijn eigen functie, het totaal maakt het mogelijk om goed te presteren in het dagelijks leven. Als je een van de zintuigen mist kan je al een stuk minder dingen doen. Voor ieder mens is dit dus anders, de ene wil echt niet alle geuren missen maar de ander wil alles kunnen zien wat hij of zij wil zien. Maar uit onderzoek bleek toch dat de meeste mensen kiezen voor zien, zij vinden dit het belangrijkste zintuig. Ze onderbouwden dit door te zeggen dat ze niet dingen wouden missen. Zoals hoe je kind er later uit ziet.

Het belangrijkste zintuig is ongetwijfeld het oog. Als blinde, zonder training, ben je in feite hulpeloos. Dan volgt het oor. Volstrekt dove mensen hebben de neiging zich te isoleren. Het derde zintuig in rangorde is het gevoel. De waarschuwende functie van dit zintuig wordt vaak veronachtzaamd. Je gevoel zegt bij voorbeeld, dat het koud is en dat je daarom een jas aan moet doen; of dat iets gloeiend heet is en dat je daarom moet uitkijken met vastpakken. Ten slotte volgen neus en tong: de reuk- en smaakzin. Ook bij deze zintuigen is er weer sprake van waarschuwen en communiceren: Ruik ik brand? Is dat ei nog wel goed? Wat ruik jij lekker. Als een belangrijk zintuig is uitgevallen, zullen de andere de verloren gegane functie zoveel mogelijk proberen op te vangen. Een blinde hoort in het algemeen erg goed, terwijl ook de tastzin buitengewoon sterk ontwikkeld is.

Bronnen:
http://www.cantal.nl/natuurisoveral.nl/h8/...

De huid, want we kunnen in feite zonder ogen, neus, oor en een stem.. alleen zonder huid niet, want die beschermd ons tegen bacteriën en wat ze nog meer niet doen.

Hangt er sterk vanaf wat je bedoelt met "belangrijkst", maar in mijn interpretatie is dat de reuk. De reuk is evolutionair gezien namelijk het oudste zintuig. Dat kan je nu nog vaststellen, want de reuksignalen gaan rechtstreeks naar de hersenstam (het meest primitieve deel van de hersenen), signalen van andere zintuigen gaan naar de buitenliggende delen van de hersenen. Gevolg daarvan is dat die zintuiglijke waarnemengen kunnen beïnvloed worden door rationele processen. Heel veel reuksignalen daarentegen sturen onbewust ons gedrag: denk bijvoorbeeld maar aan de onderzoeken ivm geur en partnerselectie (gaan van feromonen voor sexuele aantrekking tot onbewuste detectie van genetische defecten).

de keuze licht aan jezelf, wat je het liefste niet wil missen. ik heb bijvoorbeeld dat ik mijn ogen het belangrijkste vind omdat ik zonder ogen echt helemaal gek zou worden .. maar de ander zou misschien wel gek worden als diegene niet kon praten of horen..

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100