iemand die de doodstraf geeft, is dat een moordenaar?

als iemand de doodstraf verdiend dan geeft iemand die gene een injectie, of iets anders. maar is dat persoon die dat geeft een moordenaar?? want waarschijnlijk heeft die gene al heel veel mensen de doodstraf gegeven.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een moordenaar is iemand die opzettelijk een ander doodt. Maar iemand die iemand anders het leven ontneemt is niet per definitie een moordenaar. Want moord is de op onwettige wijze opzettelijk en met voorbedachten rade beëindiging van het leven van een ander. Let op: onwettige wijze! Dus: Iemand die een doodstraf uitvoert is geen moordenaar. Iemand die een ander een dodelijke injectie geeft, om te helpen bij euthanasie [handelingen die sterven zonder veel lijden van een andere persoon bevorderen] is ook geen moordenaar.

Nee natuurlijk niet. Hij doet gewoon zijn werk. Dit antwoord zegt natuurlijk niets over mijn mening over de doodstraf. Toegevoegd na 1 minuut: Diegene die doodt verdiend er gewoon zijn brood mee.

Nee want het systeem werkt zo dat er 2 knoppen zijn voor de injectie en maar 1 werkt echt en dat bepaalt de computer. Discussiepunt is dan wel dat ze allebei ingedrukt moeten worden. Met een vuurpeleton zit er tussen de kogels 1 losse Flodder dus weet je nooit zeker wie er echt geschoten heeft

Iemand die de doodstraf uitvoert heet een beul. beul de; m,v -en 1 iem die lijf- en doodstraffen uitvoert; scherprechter 2 wreedaard

De definitie voor moordenaar is: iemand die met opzet een ander doodt. Als je het zo zwart/wit bekijkt is de beul inderdaad een moordenaar. Het doden is immers een vooropgezet plan. Om deze reden zijn er ook een heleboel mensen die dit beroep nooit van hun leven zouden willen uitvoeren. Maar ik zou zelf een beul/uitvoerder van de doodstraf natuurlijk nooit een moordenaar noemen, hij doet immers zijn " werk" ( afschuwelijk werk maar dat is weer een persoonlijke mening ) Toegevoegd na 1 minuut: Overigens jouw vraag klopt niet helemaal, want diegene die de doodstraf geeft dat is de rechter, maar de beul is diegene die doodstraf uitvoert.

Moord of moordenaar zijn termen uit het strafrecht. Iemand die iemand anders doodt is dus zeker niet noodzakelijk een moordenaar. In de wetgeving zijn er immers zeer wel omschreven manieren om iemand te doden die wettelijk toegestaan zijn. Deze manieren van iemand doden vallen niet onder de (strafrechtelijke) terminologie moord. Voorbeelden naast het uitvoeren van de doodstraf die in sommige landen dus wettelijk is: - euthanasie: uitgevoerd door artsen in welomschreven omstandigheden - doden uit zelfverdediging: kan voor elke burger van toepassing zijn - doden uit verdediging: voor bv. politieagenten die schieten om een slachtoffer te verdedigen - doden in oorlogsomstandigheden: voor militairen die hun welomschreven opdracht uitvoeren - doden door ongeval: onvrijwillig iemand doden, bv. in het verkeer Kortom, het is niet omdat je iemand doodt, dat je een moord pleegt en dus bijgevolg een moordenaar bent.

Iedereen die de keuze heeft gemaakt om de verdachte de doodstraf op te leggen is in principe een moordenaar. Zowel in de rechtbank als de beul. Ik snap dat je zou kunnen stellen dat zij "gewoon" hun werk doen, maar hoe dan ook zijn zij wel verantwoordelijk voor iemand zijn dood. Het zijn daardoor wel moordenaars te noemen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100