Waarom voelt water dat 37 graden is heet/warm?

Terwijl ons lichaam net zo warm is

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat je lichaamstemp. in je lichaam 37 graden is. De tempratuur op de huid is enkele graden lager en zo voelt water van 37 graden warmer aan dan je huid

Dat komt omdat je huid die temperatuur niet gewend is. Bij een "normale" temperatuur, van pakweg 21 graden voelt je huid zich op zijn best, en jij dus ook. Maar natuurlijk scheelt het wel, op welke plek van je lichaam. Veel mensen vinden handen wassen met koud water heerlijk, maar een koude douche vinden ze niet zo fijn. Dat komt ook alleen maar door gewenning. Ons gezicht, en onze handen kunnen veel lagere temperaturen aan, alleen maar omdat ze bijna altijd een veel lagere temperatuur dan 37 graden te verduren krijgen . Denk maar aan dat heerlijke ijskoude washandje 's morgens. De rest van ons lijf is meestal warm ingepakt, en daar heerst een hogere temperatuur. Natuurlijk zit er een zeker logica in, dat als onze lichaamstemperatuur 37 graden is, een omgevingstemperatuur van 37 ook prima zou zijn. Maar om bovengenoemde redenen is dat niet zo, en de praktijk wijst dat ook uit. Bij +30 graden lopen we al te puffen. En je moet er niet aan denken om 's winters de verwarming op 28 graden te zetten. Ook loop je 's winters rustig rond, zonder gezichtsbedekking bij -10 graden. Dat wordt voor je handen weer net iets te dol, en dan doe je handschoenen aan. Maar bij +5 graden heb je nergens last van. Het is dus alleen maar gewenning, en als je bij wijze van spreken een jaar lang onafgebroken met handschoenen aan zou lopen, dan zou water van 37 graden opeens niet meer zo warm aanvoelen. Want je handen willen dan nog maar één ding: warmte! ;-)

Ons lichaam moet zichzelf kunnen afkoelen door warmte af te geven via de huid. Als je dus in een bad met een watertemperatuur van 37°C gaat liggen, wat dus net zo warm is als de kerntemperatuur van je lichaam, kan de huid dus geen warmte meer uitwisselen met de omgeving, of zoals in dit geval, het water. Je krijgt het dan erg warm en je zult zelfs gaan zweten.

Dat komt omdat ons lichaam dan niet meer zijn warmte kwijt kan aan zijn omgeving. We voelen warm of koud aan doordat ons lichaam koeler wordt of warmer wordt. Normaal de dag (zonder hittegolf), kan de warmte die we hebben en produceren, wegvloeien aan de omgeving en reguleren we onze warmte.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100