kan je onvruchtbaar worden als je jou pil doorneemt?

normaal moet je stoppen na een maand (stopweek) maar als je jou pil verder blijft nemen tot volgende maand (stopweek) of nog een paar maanden verder, kan je dan onvruchtbaar worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, en de stopweek staat momenteel ook onder discussie, men gaat langzamerhand toe naar de overtuiging dat je straks nog maar 1 keer in de drie maanden een stopweek moet hebben. De pil zelf zal je niet op termijn onvruchtbaar maken. Ik meen ooit gelezen te hebben dat in Amerika er vrouwen zijn die 30 jaar lang de pil continue hebben gebruikt, dus zonder nog ongesteld te worden, en na het stoppen van de pil gewoon vruchtbaar waren. Maar dat lijkt mij geen gezonde oplossing.

Nee hoor, dat kan niet. Ik heb jaren de pil doorgeslikt, en toen ik zwanger wilde worden er uiteraard mee gestopt. Ik was na 2 maanden al zwanger. Daarna weer aan de pil en precies hetzelfde gedaan. Ook weer binnen 3 maanden zwanger.

nee maar als je de pil blijft slikken niet niet ongesteld wordt krijg je opdenduur een spontane bloeding....

Destijds, en nu praat ik over een jaar of 8 terug zei mijn huisarts al dat het absoluut geen kwaad kon als ik de pil gewoon doorslikte.

Je _moet_ niet stoppen, het mag. Omdat vrouwen het soms eng vinden als ze niet "ongesteld" worden (wat je niet wordt als je de pil slikt, het is een onttrekkingsbloeding), werd het systeem 3 weken slikken, 1 week niet ingevoerd. Je kunt in principe gewoon doorslikken, je kunt dan wel 1 of 2 keer per jaar een 'doorbraakbloeding' krijgen (die komt ondanks dat je de pil slikt). Het grootste risico als je de pil dóórslikt is dat je lijf in de war _kan_ raken, ik heb dat zelf gehad en toen bleef ik continu een beetje bloed verliezen en een keer per maand kreeg ik een soort menstruatie-achtige pijn en heftiger bloedverlies. Toen heb ik op advies van de huisarts weer een tijdje stopweken ingevoerd, waarna het weer goed ging. (Plan was om weer door te gaan slikken, maar wegens andere medische reden ben ik nu helemaal met de pil gestopt.) Maar je wordt niet blijvend onvruchtbaar van de pil, alleen zolang je 'm slikt. Als je ermee stopt, wordt de eisprong niet meer verhinderd en ben je weer net zo vruchtbaar als voor je de pil ging slikken.

Nee, het is niet zo dat je onvruchtbaar wordt wanneer je de pil doorslikt. Wanneer je meer dan twee strips achtereen gebruikt, bestaat er door de opbouw van het baarmoederslijmvlies wel een grotere kans op onverwachte doorbraakbloedingen. Na het stoppen met de pil kan het soms enige tijd duren voordat de vrouw weer normaal vruchtbaar is. Een periode van zes maanden is niet ongebruikelijk, maar er zijn ook vrouwen die onmiddellijk na stoppen zwanger worden. De kans dat je onvruchtbaar wordt door de pil is nihil. Vaak waren mensen, die zeggen onvruchtbaar te zijn geworden door de pil, vóór het pil gebruik ook al onvruchtbaar.

Bronnen:
Boek 'Farmacotherapie in de apotheek'

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100