Waarom moet bij een bewusteloos slachtoffer het hoofd altijd naar achteren liggen en de mond naar beneden?

Waarom moet bij een bewusteloos slachtoffer het hoofd altijd naar achteren liggen en de mond naar beneden?

Weet jij het antwoord?

/2500

De stabiele zijligging. Door het hoofd naar achteren te leggen blijft de keelopening open staan en kan de ademhaling niet belemmerd worden. De mond naar beneden dat eventueel braaksel of speeksel niet de keel inloopt.

Omdat het mogelijk is dat het slachtoffer gaat braken, en het zou makkelijk zijn als het er uit kon. Maar ook, zodat de tong niet naar achter zakt. De tong is een spier, die verslapt als een slachtoffer bewusteloos is. Dus zakt deze in de keel, en kan het slachtoffer dood gaan, plat gezegd.

Bronnen:
eigen kennis

Hoofd naar achteren om de luchtweg vrij te houden voor een anders blokkerende tong en mond naar beneden idem om verstikken door braaksel te voorkomen. Ben je een online cursus eerste hulp aan het samenstellen via GV?

Louter om de luchtweg vrij te maken, de tong van het bewusteloze slachtoffer is slap, en zakt anders als een pudding naar beneden en verstikt dan de opening in de keel. En goed opletten dat het slachtoffer niet gaat braken. Wat je dat doet is snel het hoofd zijwaarts bewegen, zodat het braaksel beslist niet de luchtweg inloopt! Door het hoge zuurgehalte breng kan je dan grote schade aan de luchtwegen toebrengen. Naast het extra verstikkingsgevaar. Dit waren de regels ten tijde dat ik BHV training deed, maar dat is alweer een jaar of 10 geleden, en ik heb het niet steeds vernieuwd - wat iets over mijn zeggenschap zegt... maar toch. Daarna ga je toch wel gelijk als de sodemieter met reanimeren beginnen he! ;)

anders stik je in je tong

Dit zorgt er voor dat de luchtweg open blijft.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100