Hoe kan ik het best omgaan met iemand die altijd gelijk wil hebben?

Soms heb je van die mensen die altijd gelijk willen hebben, waar het gesprek ook over gaat, wat je ook zegt, welk keihard bewijs je ook aandraagt voor je standpunt.

Vaak denk ik dan, laat maar lullen, het is niet belangrijk en ik word er niet anders van. Dat gaat echter niet altijd, bijvoorbeeld bij een discussie op je werk, over hoe iets moet. En dan met name mensen die boven je staan.

Om maar even een voorbeeld te noemen: Ik werkte als softwareontwikkelaar bij een klein bedrijfje (4 man inclusief de eigenaar). Vaak kwam de baas naar me toe en zei wat 'ie wou hebben en soms ook precies hoe hij het wou hebben. Nou had die man geen verstand van softwareontwikkeling. Ik wel, heb ervoor gestudeerd en had al aardig wat jaren ervaring. Toch moest het altijd op zijn manier, hij wist het beter, hij had gelijk. Dat werkte dan vervolgens niet of niet voldoende (en dat was dan mijn schuld volgens hem, maar dat doet er nu even niet toe).

Hoe kun je nou zo iemand duidelijk maken, zonder dat het vervelende consequenties heeft, dat hij toch echt even naar de andere partij moet luisteren?

Toegevoegd na 1 minuut:
In mijn voorbeeld ben ik dus uiteindelijk mijn baan kwijt geraakt. Ik ben hier meerdere malen tegenaan gelopen. Ik zit nu in de WAO en wil misschien weer aan de slag, maar ik wil herhaling van het verleden voorkomen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

widar, je schets hier een heel moeilijk probleem. Het probleem is al complex want de mensen die je beschrijft bestaan ergelijk genoeg bij bosjes. ECHTER wat ook nog meespeelt is dat we in het geval van jouw voorbeeld natuurlijk alleen jouw kant van het verhaal horen (en als jij nu gelijk zegt, dat maakt niet uit want zoals ik het zeg klopt precies, DAN DOE JIJ FEITELIJK HETZELFDE, beweren dat je totaal gelijk hebt). Dus oordelen over die werksituatie is ondoenlijk, zoals jij die baas beschrijft is het een verschrikkelijke oen die in de kortste keren het bedrijf ten gronde gaat richten. Is dat de hele waarheid, wees blij dat je er weg bent. Maar je wilt natuurlijk wel weer aan de slag. Wat ik je zou aanraden is iets van een onderhandelings of communicatie cursus, dat is echt nooit weg, dan kom je beter beslagen ten ijs met al die mensen die redeloos tekeer gaan. Mogelijk kun je daardoor jou argumenten beter ter tafel brengen waardoor er WEL naar wordt geluisterd. Dat zou toch al schelen in je boze gevoel hierover lijkt me.

Zeg je gewoon dat je het niet met hem eens bent, maar hem gelijk geeft zodat hij ophoudt met zeuren.

Een moeilijke vraag. Het probleem met het beantwoorden van deze vraag is dat we geen idee hebben hoe de situatie verliep (ondanks dat je hem goed beschreef). Ik denk dat je een beetje moet aanvoelen wanneer en hoe je zoiets wilt zeggen. Het heeft geen zin om zelf boos te worden of je machteloos te voelen. Vraag zeer rustig als hij weer over je heen walst of hij ook wilt lluisteren naar wat Jij te zeggen hebt. Dus luister eerst goed naar wat hij te bieden heeft en stel vanuit een positief daglicht een beter voorstel. Het is dus een communicatie probleem.

Gewoon gelijk geven en omdraaien.

Widar, da's heel moeilijk. Zelfs als je een meegaand mens bent, aardig genoeg om de ander gelijk te geven. Bijna niet mee te leven, met mensen die ALTIJD gelijk willen hebben. Want als jij aangeeft dat zij ongelijk hebben, heb je het voor eeuwig verbruid. Probeer zo snel mogelijk in te schatten of je met zo'n iemand te maken hebt. Dat gaat sowieso mis op den duur. Kijk dan naar ontsnappingsmogelijkheden. Probeer de persoon te mijden. Want het gaat knallen, daar kun je op wachten. Wat moet zo'n persoon onmogelijk zijn om als kind/partner te hebben... Als een duidelijk gesprek met zo'n persoon op niets uitloopt, dan heb je geen kans. Hij luistert toch niet als je hem wilt overtuigen. Je kunt wel eerst altijd aangeven wat jouw mening is, met konsekwentie en dan wat zijn mening is, met konsekwentie. Als hij dan toch volhoudt/doorzet, einde verhaal. Praat in je proeftijd met collega's. Probeer uit te vinden of je op je nieuwe werkplek straks weer met zo'n baas te maken krijgt. Vraag waarom je voorganger weg is gegaan en als de reden ervan niet geloofwaardig is, zoek die persoon op en vraag het hem persoonlijk. Succes met het vinden van (fijn) werk!

Misschien wordt het tijd dat jijzelf iets gaat ondernemen zodat jij kan beoordelen hoe iets goed of fout is. Je zegt dat je meerdere malen hier tegen aan gelopen bent, dus waarschijnlijk heb je (altijd) een overheersend antwoord, wat niet elke 'baas kan tolereren, of het nu goed is of niet. Ben je op zoek naar een baan als werknemer dan lijkt het me het beste dit probleem te negeren, zijn gelijkheid en jou 'overtuiging dat je toch gelijk hebt' kan eeuwig blijven botsen, tenzij je leert mee om te gaan.

wiens brood men eet wiens woord men spreekt. Al oud maar misschien gaat dit nog wel op???

Er tegenin gaan totdat Ie Toegeeft

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100