Kan ik een leesbril voorkomen door minder sterke contactlenzen te kiezen?

Komende maand word ik 45. Ik begin te merken dat een leesbril wel handig zou zijn.

Nu zou ik natuurlijk een leesbrilletje kunnen kopen van +1,5 of daaromtrent.

Ik vraag me af: ik draag contactlenzen, met een sterkte rond de --6. Ik ben waarschijnlijk binnenkort toe aan nieuwe lenzen. Zou ik voor de nieuwe lenzen een sterkte van  --4,5 kunnen kiezen? Het idee is dat ik dan geen leesbril nodig heb. Om in de verte te kunnen zien (autorijden) heb ik dan een bril nodig van  --1,5.

Is dit een mogelijkheid, of werkt dat niet zo simpel?

Toegevoegd na 2 minuten:
 
Het idee is dus:

--  Normaal: lenzen van  --6; leesbril van +1,5 voor dichtbij;
    voor veraf geen bril nodig.
--  Mijn idee: lenzen van  --4,5; voor dichtbij geen bril nodig;
    vertebril van  --1,5 voor veraf.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

nee, dat blijft behelpen. ik heb het hier onlangs nog over gehad met mijn contactlensspecialist. tegenwoordig doen ze het zo: een lens op leesbrilsterkte, en de andere lens op gewoon zien scherpte. op mijn vraag of je daar niet tureluurs van werd, gaf hij aan dat het bijzonder snel wende. zo kan je scherp zien op alle afstanden, zonder gedoe met een leesbril.

Dat is natuurlijk een oplossing van niks. Hoewel u lenzen draagt, ziet u dan nog steeds niet scherp. De extra bril zal u dan eigenlijk standaard moeten gaan dragen. Beter kunt u dus een leesbril er bij aanschaffen. Deze hoeft u alleen maar op te zetten, om dingen van heel dichtbij te zien.

Als je alleen bijziend bent en niet ook astigmatisch (dus met een cilinder om scherp te kunnen zien), dan is het heel eenvoudig om een lens met leesgedeelte te gaan dragen. Informeer maar eens bij je contactlensspecialist. De truuk om minder sterke lenzen te nemen zal niet werken, omdat de lens direct op de oog drijft en het anders focussen daardoor belemmert. Met blote ogen kan ik zelf wel goed lezen, maar met lenzen in gaat dat niet zonder het leesgedeelte.

Als je minder sterke lenzen wilt gebruiken om de leesbril te vermijden, gaat dit ten koste van het scherp zien op afstand. Vooral in het verkeer en bij invallende duisternis kan dit zeer hinderlijk zijn.

dat werkt niet zoals je het in je hoofd hebt. Waarom kies je niet voor een bril voor dichtbij en veraf (ik weet zo gauw niet hoe ze die noemen) vraag naar de mogelijkheden bij je opticien. Ik lees hierboven ook dat je speciale lenzen zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100