Hoe komt dat je verkoude word ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus en is erg besmettelijk. Het verkoudheidsvirus kan worden overgedragen via de lucht (hoesten, niezen) of door huidcontact (een hand geven, zoenen). Het wordt met gemak overgedragen op plekken waar veel mensen dicht op elkaar zitten en waar beperkte frisse lucht komt. Denk bijvoorbeeld aan een volle trein of bus of een goed gevulde collegezaal. De periode van besmetting totdat de eerste ziekteverschijnselen zich aandienen bedraagt 2 tot 3 dagen. Verkoudheid begint vaak met keelpijn. Dit wordt doorgaans opgevolgd door niezen, hoesten, hoofdpijn en een loopneus. Een verkoudheidvirus zorgt voor een ontsteking van het slijmvlies, waardoor het beschermende effect van het slijmvlies vermindert. Het ontstoken slijmvlies zwelt op en gaat veel slijm (snot) produceren. Hierdoor kun je een verstopte neus of een loopneus krijgen. Door de ontsteking raakt het slijmvlies geïrriteerd. Dit kan kriebelprikkels geven. In de neus een niesprikkel, in de keel een hoestprikkel. Keelpijn kan ontstaan als gevolg van een ontsteking van het keelslijmvlies en heesheid door ontsteking van de stembanden. Met name als je weerstand laag is kan het verkoudheids-virus gemakkelijk vat op je hebben. Omdat de weerstand van kleine kinderen nog niet volledig ontwikkeld is, zijn ze vaker verkouden dan volwassenen. Ook oudere en zieke mensen hebben meer kans om verkouden te worden, als gevolg van een lage weerstand.

Bronnen:
http://www.gezondheidsplein.nl/topic/3725/...

door verspreiding van een virus.. mensen die al verkouden zijn kunnen andere ermee besmetten, door handen schudden en of zoenen..

Door besmetting met het verkoudheidsvirus. Een verminderde weerstand kan de vatbaarheid vergroten. Koude heeft er in zoverre invloed op dat je slijmvliezen daar vochtiger door worden wat voor een virus een gunstige omgeving is. 's Winters word je eerder verkouden omdat mensen elkaar binnenshuis (of in het OV) besmetten. Die kans is veel minder groot als je meer buiten leeft en meer ventileert.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100