hallo ik had een laatse vraag over groeien bij mannen op een site las ik dat jongen op hun 21ste zijn uitgegroeid en meiden 18e klopt deze beweering

Weet jij het antwoord?

/2500

Volgens mij klopt jou bewering. Zo heb ik het namelijk ook altijd geleerd. Vanaf je puberteit wordt je groeihormoon steeds minder geproduceerd zodat je minder snel groeit en je groei stopt zelfs op je 21ste. (Meisjes iets eerder). Het is echter niet zo dat er helemaal geen groei hormoon meer wordt gemaakt; je neus en oren groeien bijvoorbeeld je hele leven door (al is het wel heel langzaam!)

Het is geen bewering, het is een medisch bewezen feit. Ja is dus het antwoord.

Nee, de bewering klopt niet, hoewel zowel jongens als meisjes stoppen met groeien in de lengte kloppen deze leeftijden niet. Waarom niet? Omdat je niet categorisch van 21 en 18 kunt spreken, jongens houden aan het eind van de puberteit op met groeien in de lengte, dat kan echter ruim variëren van misschien wel 15 tot en met 25 als je het heel ruim neemt (hoewel 17-22 misschien meer in de buurt komt) Meisjes houden langzamerhand op met groeien na het intreden van eerste menstruatie, dit (het begin van het einde voor wat betreft groei in de lengte) kan al optreden op zeer jonge leeftijd, bijvoorbeeld 10 of 11, zo'n meisje zal dan uiterlijk enige jaren later gestopt zijn met groeien, pak hem beet 13-15. De bewering kan dus niet kloppen want hij is veel te algemeen gesteld.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100