krijg je pas soa als de ander dat ook heeft?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja:Soa’s worden meestal veroorzaakt door bacteriën of virussen. Die zitten in het slijmvlies, (menstruatie)bloed, sperma of vaginavocht van iemand die besmet is met een soa. Soa’s kunnen dus overgebracht worden via: bloed; menstruatiebloed; sperma; voorvocht (vocht dat voor de zaadlozing uit de penis komt); vaginaal vocht; vocht uit blaasjes of zweertjes in het slijmvlies. Je kunt een soa oplopen door onveilig te vrijen met iemand die besmet is. Het is onveilig als er contact is tussen de slijmvliezen van de penis, de vagina, de anus, de keel of de mond. Bijvoorbeeld bij vaginale of anale seks (contact tussen penis en anus) zonder condoom, of bij orale seks (contact tussen mond en geslachtsdelen: pijpen of beffen) zonder condoom of beflapje. Je kunt ook besmet raken als je een vibrator of dildo direct na iemand anders gebruikt.

Bronnen:
http://www.thuisarts.nl/soa/heb-ik-soa

De "O" in het woordje SOA betekent "overdraagbaar". Om iets te kunnen overdragen, moet je het eerst hebben. Als die ander niets heeft, kan hij/zij het ook niet op je overdragen.

Vaak is dat zo maar het hoeft niet zo te zijn. Het kan zo zijn dat de persoon die als eerste besmet was zelf nog geen symptomen heeft, of die zelfs nooit zal krijgen, en toch besmettelijk is. Dit noemt men "stille dragers". Dit komt voor bij o.a. het Papilloma Virus (HPV) typen 6 en 11. Deze veroorzaken genitale wratten en bij Herpes.

Bronnen:
http://forum.sekswoordenboek.nl/index.php?...
http://www.dokter.nl/forum/herpes-genitali...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100