Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe kan je leren denken wat je wil denken (en stoppen met denken wat je niet wil denken)?

Er zijn heel veel boeken enz. over hoe je zou moeten denken: positief, oplossingsgericht enz. Toch lukt dit niet altijd, bij mij alleszins niet. Het lijkt alsof er een soort gedachten-programma is dat altijd opnieuw wordt afgespeeld, soms positief maar heel vaak niet positief. En ook al doe ik mijn best en neem ik me voor om bepaalde gedachten niet meer te denken, ze komen altijd terug in mijn hoofd. Ik hoor dit ook van mensen met wie ik hierover praat bv ze willen niet meer aan hun ex, hun ontslag enz denken en toch komen de gedachten hieraan altijd weer in hun hoofd.
Hoe kan men dit veranderen, en denken wat men wil denken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Sta eens wat vaker stil bij wat je denkt. Loop niet weg voor de gedachten die je vervelend vindt en waarvoor jij je misschien schaamt. Schrijf ze op, zo krijg je er grip op en zullen ze je minder vaak overvallen. Beseffen dat je negatieve overtuigingen niet kloppen en deze veranderen in gedachten die ‘meer rendement opleveren’, leert je te denken wat je wilt denken. Herhaal dagelijks in je hoofd een positief zinnetje “Het zal wel goedkomen”. Je hoeft het (nog) niet te geloven, dat komt op den duur vanzelf wel. Iets positief visualiseren is voor je hersens bijna dezelfde als het echt meemaken. Negatieve gedachten komen ook voort uit gevoelens. Niet aan iets negatiefs denken (zoals een overlijden, ontslag e.d.) heeft geen enkele zin als je de pijn nog niet verwerkt hebt. Juist dan komen de gedachten des te vaker terug. Probeer de nare ervaring te verwerken en een plaats te geven. Dan zul je er vanzelf minder aandacht aan hoeven schenken.

Bronnen:
https://andersdenken.nu/echte-verandering-...

Kijk eens naar het onderwerp 'Mindfullness' hier zijn veel boeken over geschreven en meerdere apps voor die je kunnen helpen bij het focussen en bewust worden van je gedachten en gevoelens. Het boek 'Mindgym' van Wouter De Jong kan wellicht een leuke en hippe manier zijn om hier bewust mee om te gaan.

Bronnen:
https://www.sportschoolvoorjegeest.nl/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100