Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is een beperkt gebruik van oxazepam schadelijk?

Ik ben een man van 39 met ADHD en slik dexamfetamine. Dit helpt op zich goed. Maar ik heb wel vaak last van heftige spanning, onrust, agitatie. Dit had ik trouwens ook al voor de dex. Ik heb ook oxazepam. Ik slik hier ongeveer 3 a 4 tabletten per week van (5mg). Meestal halfjes, soms voor het slapen. Nooit meer dan 1,5 per dag. Ik heb veel hierover gezocht op internet en ken de gevaren: gewenning, verslaving, steeds meer nodig hebben voor effect etc. Ik vraag me af of de lage dosering die ik slik schadelijk is. Kan ik dit langdurig blijven doen zolang ik het bij 3 a 4 per week houd? Ik kan het hier echt bij houden. Of is dit slecht voor mij? Gaat dit na verloop van tijd ook minder effect geven zodat het niet meer werkt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Vanzelfsprekend kan niemand vertellen of beperkt gebruik van oxazepam, samen met dexamfetamine, in jouw geval schadelijk is. Dat kan alleen je huisarts. Over het algemeen: vier tabletten per week is te veel. Benzodiazepines zoals oxazepam geven vrij snel gewenning. Dezelfde dosis werkt dan minder goed als voorheen, waardoor mensen vaak genoodzaakt zijn een hogere dosis te slikken. De beste manier om ervoor te zorgen dat deze middelen blijven werken, is door ze intermitterend te gebruiken. Dat wil zeggen niet dagelijks, maar hooguit twee dagen per week. Op die manier treedt geen lichamelijke en geestelijke gewenning op.

Bronnen:
https://www.startpagina.nl/v/gezondheid/me...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100