Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

kan autisme en ocd samen ?

ik heb zelf autisme en ocd maar pas da te samen ben ik de enige met autisme en ocd te samen

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, dat kan. Het één sluit het ander niet uit. Sterker nog, autisme heeft een vrij hoge comorbiditeit (=het samen voorkomen van stoornissen) met onder meer OCD. Je bent dus zeer zeker niet de enige die beide aandoeningen heeft.

Dat kan zeker. Het is niet een combinatie die vaak voor komt. Omdat een familielid een angststoornis heb, heb ik veel gelezen over angsten en fobieen en ben ook lid van een forum over OCD. Toevallig zitten daar enkele forummers met zowel autisme als OCD. Ik weet ook dat er een jeugdpsychiater is die veel werkt kinderen met autisme en kinderen met dwangstoornissen. Toegevoegd na 4 minuten: ps. OCD en depressie gaan vaak samen en ook ADD en ADHD zie je wel eens met OCD, Daarnaast kunnen ook stemming- en persoonlijkheidsstoornissen samengaan met dwang. Bijzonder genoeg heeft iemand met een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis (OCPS) vaak geen last van dwanghandelingen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100