Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe kan het dat beelden vervormen/vervagen na een nacht geen slaap?

Ik had zaterdagavond een feest en de zondagochtend daarop een voetbalwedstrijd. Het feestje was zeer geslaagd en leidde uiteindelijk tot het overslaan van mijn nachtrust van zaterdag op zondag.

Naarmate deze zondag vorderde (eerst voetballen, daarna naar huis, boodschappen doen, huishoudelijke taken, etcetera.) stond ik op een gegeven moment naar mijn gezicht te kijken in de spiegel. Het viel mij op dat hoe langer ik keek, hoe minder scherp mijn zicht werd en mijn gezicht vervormde in iets raars en vaags. Ook andere focuspunten die ik een tijdje aan bleef staren vervormden.

In eerste instantie vond ik het een klein beetje eng, maar toen ik door had hoe het werkte vond ik het niet eng maar juist interessant.

Dit zal ongetwijfeld met slaaptekort te maken hebben, maar waardoor ontstaan deze beelden nou precies. Waar kan ik er meer informatie over vinden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Na slaapdeprivatie kan iemand last krijgen van hallucinaties. Danny Eckert, een universitair docent aan de Australische Universiteit van New South Wales is een specialist in de slaap- en neurowetenschappen. Hij legt uit dat we slaap nodig hebben om onder andere onze adenosineniveaus op peil te houden. Overdag produceren de neuronen in onze hersenen adenosine, een neuromodulator waardoor je je moe voelt. Als je gaat slapen neemt het adenosineniveau in je brein weer af. "Als mensen wakker blijven, hoopt de adenosine zich op in de hersenen. En een teveel ervan kan hallucinaties veroorzaken," zegt Eckert.

Bronnen:
http://www.vice.com/nl/read/hoe-is-het-om-...
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Slaapdeprivatie

Die vervaagde beelden kan je vergelijken met halucinaties je ziet dingen die er niet zijn , zoals iedereen weet hebben je hersenen rust nodig om zo de volgende dag fit te zijn. Slaap dan ook de aanbevolen 8uren. Af en toe een feestje is niet erg maar maak het niet te gek. Je kan het ook vergelijken met het verschijnsel dat zich voordoet als je iets bv een cent op je hand legt na een bepaalde tijd is die er niet meer( volgens je hersenen) dit verschijnsel heet gewenning. Ik ben helaas geen proffesor die van alles weet , nadere informatie kan je vinden op google, type in wat je wil weten. Leuk dat je erin geïntresseerd was, zulke mensen moeten er meer zijn

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100