Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan iemand die goed en veel vrienden kan maken, alsnog een autist zijn?

Ik ken iemand die heel goed vrienden kan maken. Ook is een praatje maken met onbekenden geen probleem voor diegene. Absoluut geen stille of verlegen persoon, eerder druk. Drukke ruimtes met veel mensen is ook geen probleem.

Maar wat mij bij die persoon opvalt:

- maakt veel ongepaste en botte opmerkingen over vrienden, famillie etc. in hun bijzijn waardoor mensen zich schamen en niks terugzeggen of plaatsvervangende schaamte krijgen. En als je dan toch vraagt waarom diegene dit doet, krijg je als antwoord dat zij graag direct is met mensen. Of zij begrijpt niet wat er verkeerd aan is.

- roept zomaar op een onverwachte moment dingen in de rondte die niet perse beledigend zijn maar wel irritant. Voorbeeld hiervan is dat diegene zomaar een zin uit een bekende tv reclame in je gezicht roept.

-is een echte controlfreak die wil dat je je aan bepaalde regels houdt

-reageert soms totaal niet als op je als als ze geconcentreerd bezig is: met tv kijken bijvoorbeeld


Kan zo iemand autistisch zijn, ondanks de vele goede sociale kanten die zij heeft?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

autisme is eigenlijk een autistisch spectrum stoornis. Spectrum geeft aan dat er vele varianten en zwaartes zijn. Of jouw kennis autistisch is is moeilijk uit je tekst op te maken. Dat jouw kennis praatjes maakt met mensen wil niet zeggen dat diegene. ook echt contact heeft met mensen. Als deze persoon alles vanuit zichzelf beredeneert, een egocentrische houding, kan dit wel een aanwijzing zijn voor autisme. Mij valt altijd op dat een autist een gefragmenteerd werkblik heeft. Die kan zich eigenlijk maar met 1 ding bezig houden. Wordt het meer, dan onstaat er chaos in het hoofd. Alsof er schotten tussen de verschillende emoties en belevingen staan. Als jij denkt dat iets normaal is of juist niet,dan maakt een autist zich daar geen zorgen om. Diegene voelt niet aan, dat de opmerking best leuk is, maar niet op die tijd en met dat gezelschap. Ook het rechtlijnig denken of dwingend eenrichting op duwen zijn bekende uitingen van autisten. Ze kunnen gewoonweg niet afwijken van het originele plan, want dat pad zit in hun hoofd en zo moet het dus gaan. Als je leest over autisme dan krijg je veel informatie, alleen geldt dat wat je leest niet standaard voor elke autist.

Theoretisch kan iemand die goed en veel vriendenkring maken een vorm van autisme hebben. Het gedrag dat vertelt lijkt echter niet op autistisch spectrum stoornis. --- wat is autisme. Zie bron ------- Beperkingen in de interactie Deze beperkingen kunnen zeer uiteenlopend zijn. Bij de meest uitgesproken vorm van autisme kan sprake zijn van het volledig afsluiten voor contact met anderen. Dan wordt contact vaak alleen gezocht om eigen behoeften kenbaar te maken. Een gestoorde communicatie Praten gaat sommigen heel goed af, maar vaak vallen al snel bijzonderheden in het gebruik of (gebrek aan) begrip van taal op. Meestal vinden mensen met ASS het moeilijk - vooral met vreemden - om een gesprek te beginnen en te onderhouden. Soms is er sprake van eigenaardig taal- of woordgebruik. De mogelijkheden om een gesprek te beginnen, te onderhouden of te begrijpen, schiet wegens onvoldoende begrip van humor en abstract taalgebruik tekort. Zich herhalende stereotiepe patronen van gedrag, belangstelling en activiteiten Dit kan zich uiten in geobsedeerd bezig zijn met bepaalde voorwerpen of onderwerpen, vrijetijdsbesteding of hobby's, niet-functionele gewoonten en stereotype bewegingen (zoals wiegen). Mensen met ASS klampen zich vaak (angstvallig) vast aan bepaalde gewoonten, volgorde in handelingen, vaste routines en aan starre patronen. Zij hebben een angstig en geobsedeerd verlangen naar gelijkblijvendheid en kunnen in paniek raken als er een detail in de omgeving verandert. Daarnaast is er vaak sprake van zeer rigide denkpatronen die bescherming bieden tegen teveel prikkels. Deze helpen om de verwarrende en beangstigende buitenwereld controleerbaar te maken. Informatieverwerkings- en integratieproblemen Naast de bovengenoemde problemen die de kern vormen van een autisme-spectrumstoornis, zien we bij veel mensen met autisme in wisselende mate problemen met de verwerking van informatie. We denken dan aan een overgevoeligheid voor bepaalde prikkels, trage informatieverwerking, moeite met het verwerken van non-verbale informatie (zoals lichaamstaal), moeite met schakelen van de ene situatie naar de andere etcetera. Dergelijke bijzonderheden kunnen onderzocht worden, onder andere via een vorm van psychologisch onderzoek. Het ontdekken van deze bijzonderheden kunnen leiden tot nuttige aanpassingen in de manier waarop anderen met de cliënt om (kunnen) gaan. ---------------

Bronnen:
http://www.leokannerhuis.nl/autisme/wat-autisme

Het stellen van de diagnose autisme of autisme spectrum stoornis is aan de psychiater, maar dat gezegd hebbende. Ook heeft iemand wel of niet de officiele diagnose. Het is zeker mogelijk dat iemand elementen van autisme of ass heeft. En aan sommige elementen kun je werken en aan sommige niet. Mijn persoonlijke mening is dat het mogelijk is, maar het stempeltje zal niet het ongepaste opmerkingen stoppen. Voor bij een zij is de diagnose lastig te stellen vooral op dat de algemene mannelijke eigenschappen het autisme spectrum stoornis versterken en de algemene vrouwelijke eigenschappen ze verzachten of compenseren. En de dames accepteren het stempeltje minder snel als de heren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100