Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe ga je om met iemand die een herbeleving heeft?

Een kennis heeft PTSS en heeft last van herbelevingen. Dan zit hij met de ogen gesloten en lijkt in trance te zijn. Aanspreken/aanraken heeft geen enkel effect. Hoort zo iemand je eigenlijk nog wel en wat kan je het beste doen op zo'n moment?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als hij in een diepe herbeleving zit, zal hij je waarschijnlijk niet horen/zien/voelen. Zoals al eerder geschreven, is het heel persoonlijk wat een goede manier is om te helpen. Het beste kan je met hem hierover in gesprek gaan, op een moment dat het niet speelt. En hem vragen of en wat hij dan graag van je wil. Sommige mensen zijn eruit te krijgen dmv muziek, aanraking, vertrouwde spullen in de handen te geven, hun huisdier om ze heen, door een vertrouwde stem. Maar velen juist niet, en alles wat ik hierboven noem, kan juist ook slecht werken, omdat het nieuwe triggers oproept. De één wil graag een arm om zich heen, de ander zal er daardoor juist nog dieper inschieten. Hopelijk krijgt hij al hulp van een goede psychotherapeut, en anders is dat het beste om snel te gaan starten. Hij kan hier heel goede handvatten krijgen om bij de les te blijven. Hij zou bezig kunnen gaan met de 'hier en nu' oefening, mocht hij er dan bijna in geraken dan kan je hem hierbij helpen. Bijv: noem 5 rode dingen in de kamer Noem 5 geluiden die je nu hoort Noem 5 dingen die je lijfelijk voelt(de stoel waarop je zit, de stof die je huid raakt) dit zijn oefeningen om te voorkomen dat je in een herbeleving raakt. En zo zijn er nog veel meer oefeningen. Het boek: vroeger en verder, is een goed hulpmiddel met het leren omgaan met deze problematiek

Bronnen:
http://psychologischconsult.praktijkinfo.n...
http://www.bol.com/nl/p/vroeger-en-verder-...

Dat is voor ieder persoon verschillend en dan afhankelijk of het een man of een vrouw is en ook of jij een hulpverlener bent of een naastbetrokkene. Een man trekt zich meestal liever terug, terwijl een vrouw graag een arm om haar heen wil. Je gaat door een flashback heen als je PTSS hebt. Het is niet slechts een herinnering. maar je maakt alles opnieuw mee, met alle heftige emoties vandien. Als ik vanuit mij persoonlijk spreek, zeg ik: ik wil eerst even uit kunnen huilen, daarna is het beter dat ik afleiding zoek, in die mate dat ik geen kans krijg eraan te denken, omdat ik te druk bezig ben met iets. Wat dat is is voor iedereen persoonlijk. Het zijn doorgaans de dingen die je blij maken, en das voor iedereen anders. Er os ook speciale therapie voor. EMDR bijvoorbeeld. Verder is het een aanrader nog even verder te kijken in het archief van GV bijvoorbeeld. hier staan ook nog andere opties in die heel waardevol zijn. Loop in ieder geval niet weg. De emoties kunnen langdurig heel heftig zijn en dat maakt dat dat veel mensen afschrikt. Je kunt er vrijwel zeker vanuit gaan dat iemand met PTSS om die reden al zeer veel mensen (meer dan normaal) heeft zien komen en gaan omdat mensen die emoties van hem niet konden handelen. Change the channel is een goed medicijn. Eerst de emoties toelaten, die huilbui of welke andere emotie op dat vlak dan ook, moet eruit. Daarna iets gaan doen waar hij/zij echt van opknapt. Voor mij is dat bijvoorbeeld een leuke film kijken of gaan zingen met mp4 op of met gitaar. Ik zit daar dan helemaal in en kom dan uit de situatie. Sterkte en veel succes!

Het omgaan met iemand met PTSS tijdens een herbeleving is persoonsgebonden. Jouw kennis wil kennelijk niet gestoord worden (reageert niet) en waarschijnlijk zit hij op dat moment zo vast in de herbeleving, dat hij je inderdaad niet hoort/voelt. Het enige dat je dan kunt doen is wachten tot hij weer in het hier en nu is. Het ligt aan zijn reacties erna hoe je kunt reageren en daar schrijf je niks over. Meestal is het prettig als er aandachtig geluisterd wordt, als de emoties er mogen zijn, als de persoon zeer serieus genomen wordt en er niet oppervlakkige dingen gezegd worden als "het komt allemaal wel weer goed" of zo, hoe goed bedoeld dat ook is. Ik hoop, dat je kennis goede psychologische begeleiding krijgt. Zoals Forallweknow al schreef: een goede therapie om te proberen is EMDR. http://www.emdr.nl Met deze therapie leer je o.a. afstand te nemen (middels een proces in de hersenen) van de gebeurtenis(sen)/trauma's en jezelf. Je leert er op een afstand naar te kijken, als een soort van buitenstaander, zodat het je niet meer zo heftig raakt. Mindfulness, mits gegeven door een deskundige (psycholoog) is vaak ook helpend.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100