Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat betekent het voor een persoon om Borderline te hebben?

Wat zijn de gevolgen als je aan deze stoornis lijdt?

Weet jij het antwoord?

/2500

De meeste mensen met borderline hebben een traumatisch verleden, waarbij men kan denken aan opgroeien in een ontwricht gezin, misbruik, verlies van naasten of bijvoorbeeld emotionele verwaarlozing. Hierdoor hebben veel borderliners te maken met een hechtingsstoornis en kunnen zij derhalve moeilijk langdurige relaties aangaan, vanwege hun angst om in de relatie teleurgesteld te worden (Het gevoel "weer" verlaten te worden zorgt ervoor dat ze moeite hebben mensen té dicht bij hun gevoelens te laten komen). Het gevaar dat de patiënt hierdoor in een negatieve spiraal belandt is zeer groot, omdat hij/zij juist een grote behoefte heeft aan steun en contact, maar aan de andere kant de omgeving afschrikt door de gedragingen als gevolg van deze hechtingsstoornis en de daarbij behorende hevige stemmingswisselingen. Als de omstanders hierdoor afgeschrikt worden en het sociale leven rond de patiënt wegvalt, wordt de kans op verval steeds groter. Dit en ander over borderline in bijgevoegde link:

Bronnen:
http://www.fomat.nl/borderline.html

Wat het voor iemand betekent om aan borderline te lijden, kun je kort samenvattend omschrijven als: Levende in een hel.. Borderliners zijn zeer onzeker, zeer angstig om in de steek gelaten te worden. Daarom laten ze liefst niemand dichtbij hun hart naderen. Aldus voorkomen zij teleurstellingen. Ze zijn, juist, ook voor zichzelf de meest moeilijke mensen op aarde. Ook lijden ze eronder dat hun omgeving onder hun gedragingen en lijdt. Ze missen vaak de mogelijkheid hun verdriet, hun geestelijke pijn en hun gevoelens van genegenheid voor een ander te uiten. Omdat ze hun gevoelens niet tot nauwelijks kunnen uiten, vluchten zij dikwijls naar een andere uitingsvorm. Namelijk de automutilatie (= zelfbeschadiging) Zoals ik in het begin reeds aangaf..ze leven in een hel. Ze behoeven vreselijk veel: Geduld, begrip en..vooral liefde. Dit is mijn antwoord op je vraag wat het voor iemand betekent om aan..ofwel onder... borderline te lijden. Groet, Ton

Borderline is een psychiatrische stoornis. Het is niet eenvoudig om hiervoor een standaard gevoel aan 'de' patiënt toe te kennen. Niet iedereen heeft bijzonder veel last van de stoornis. 'DE' borderliner bestaat (gelukkig) niet. De buitenkant ziet er mogelijk als volgt uit: -zwart-wit denken (alles of niets) -snelle stemmingswisselingen -Impulsiviteit (geld, relaties, werk) -Relaties niet durven/kunnen aangaan/onderhouden -Moeilijk alleen kunnen zijn -Woede uitbarstingen -Over alles negatief denken (negatief zelfbeeld) -Suicidepogingen -Zelfbeschadiging -Veel maatschappelijke problemen (schulden, conflicten, delicten, verslaving, eetproblematiek) -Dissociatieve en kortdurende psychotische verschijnselen De binnenkant ziet er mogelijk zo uit: -angst, soms door agressie bedekt -eenzaamheid, zelfs in gezelschap -enorme leegte, niet weten wat je wilt, voelt of vindt -een grote kloof tussen gevoel en verstand -regelmatig ook op onverwachte momenten overspoeld raken door heftige emoties, waar je niets mee kan en die moeilijk te verdragen zijn -grote onzekerheid, depressieve gevoelens, enorme spanning -permanent controle willen houden over alles en iedereen -steeds maar denken voor anderen en dit op jezelf betrekken (negatief) -alles perfect willen doen uit angst voor afwijzing Maar nogmaals: niet elk genoemd kenmerk hoeft aanwezig te zijn.

Bronnen:
http://ppcnpc.nl/?Theoretisch_Compendium_%...
http://www.stichtingborderline.nl/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100