Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wanneer is muggenangst een muggenfobie?

Mijn buurmeisje was hier gisteren, samen met haar vriendje. Ze zijn erg "netjes",op het maniakale af.
Nu vertelden ze dat ze nog een mug in hun slaapkamer hadden gehad, vreemd in dit seizoen toch? Haar vriend was helemaal beginnen flippen, kon niet slapen,deed het licht aan en had haar uit de slaap gehouden. "Ja" verweerde die vriend zich "maar ze steken ook altijd alleen maar mij. En (naam) lacht ermee, maar het prikt en doet pijn". Hij had inderdaad een beet van die mug (dat zei hij alleszins). Ik vroeg hem om deze eens te tonen, en dat zag er als een doodnormale muggenbeet uit. Helemaal niks bijzonders. En ik kan erover meespreken : mijn vriend heeft mierenzuurallergie en als die een mierenbeet krijgt heeft die grote etterende bulten.
Het buurmeisje zei dat haar vriend echt panisch werd bij de gedachte aan een mug, dat ze in de zomer bijna haar venster niet mocht open zetten of hij "krijgt" het omdat er dan wel eens muggen kunnen binnen komen (waarvan zij dan natuurlijk steeds de schuld krijgt), het meest romantische moment wordt helemaal vergald als er een mug in de kamer is etc.
Ik zei dat hij dan misschien voorzorgen kon nemen, zoals een muggenmachine of muggenmelk, maar mijn buurmeisje zei dat ze daar telkens zelf achter moest lopen, om een beetje rust te hebben, hijzelf deed het niet.
Volgens mij heeft die man een fobie voor muggen. Maar volgens mijn buurman is dat "gewoon reële angst voor die rotbeesten".
Is dit nu gewoon normale angst of fobie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Officieel spreken we van een fobie wanneer iemand een onredelijk en aanhoudende sterke angst heeft voor een welomschreven situatie of object, wanneer blootstelling eraan direct deze sterke angst oproept, wanneer iemand de situatie of prikkel mijdt, of confrontatie ermee met een intense angst doorstaat, én wanneer de angst of het vermijdingsgedrag iemand duidelijk beperken in het dagelijks functioneren, of aanzienlijk subjectief lijden veroorzaakt. En daarna moet nog uitgesloten worden dat het onderdeel is van een andere psychische stoornis. In deze situatie is het meest lastige dat je buurman het irreële van zijn angst niet inziet. Dat is in de klinische praktijk namelijk een vereiste voor het stellen van de diagnose specifieke fobie. Bij jonge kinderen hoef je dit niet als een vereiste te zien, maar ik begrijp dat daar geen sprake van is. Maar feitelijk kunnen we hier natuurlijk niet vaststellen of hij het irreële van zijn angst inziet of niet, misschien zegt hij wel dat hij het reëel vindt omdat hij niet aan zijn omgeving wil toegeven dat hij een irreële angst heeft. Er zou dus sprake kunnen zijn van een fobie in deze situatie, hoewel het lijden en de beperking in het dagelijks leven niet echt vast te stellen is. Wanneer iemand een irreële angst heeft en het veroorzaakt geen beperkingen of lijden, dan spreken we niet meer van een fobie, maar van een onredelijk sterke angst. De mate van de angst maakt daar geen verschil in, het gaat om de mate van lijden of beperkingen.

Dit klinkt als overdreven angst. Of je deze overdreven angst een fobie kunt noemen, hangt ervan af waar je de grens wilt leggen. Bij mijn weten is er geen harde scheidslijn tussen een zware angst en een fobie. (Mijn persoonlijke mening is dat je van een fobie kunt spreken, aangezien het zijn leven en het leven van anderen erg beïnvloedt. Maar, zoals gezegd, ligt het er maar aan waar je de grens legt.) Ik denk dat je het beste zijn angst kunt accepteren. Dat maakt het voor hem al een stuk minder strijd-achtig. En ja, hij heeft in zoverre gelijk dat het inderdaad strontvervelende rotbeesten zijn, die muggen - aan de andere kant, een muggenbult is wat lastig, maar meer dan een tikje hinderlijk is het niet. Maar goed, ik denk dat een klamboe een goede oplossing zou zijn. Dan kan het raam gewoon open, hoef je niet de slaapkamer af te speuren naar muggen, en heb je geen rare bestrijdingsmiddelen nodig. Een goede en mooie klamboe staat ook nog eens heel romantisch. Onder de klamboe kunnen vriend en vriendin dan weer heel gewoon slapen en/of romantische momenten beleven, zonder te worden gehinderd door vliegende zoembeesten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100