Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

hoe kom ik af van een lastige gewoonte?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je moet je bewust gaan worden van die gewoonte, telkens als het weer gebeurt, zeggen tegen je zelf, oja, daar heb je het weer, niet ontkennen of verdringen, maar "simpel"alleen opmerken en dan proberen om je aandacht dan weer te houden bij hetgeen je aan het doen was. Of juist heel bewust je aandacht ergens anders naar toe te brengen, en dit steeds maar weer herhalen. En probeer niet jezelf te verwijten als je het toch niet tegen kon houden, mild zijn voor jezelf.

Een gewoonte is vaak aangeleerd gedrag dat ooit een reden van ontstaan heeft gehad. Er was een reden om je mogelijk te beschermen en daarvoor heb je het jezelf aangeleerd. De kunst is te kijken of je je voor kunt stellen wat de aanleiding is geweest. Vervolgens kun je kijken of die aanleiding er nog steeds is of dat het helemaal weg is. In dat laatste geval is het dan aanleren van een nieuw gedrag en daarvan merken dat het werkt. Hierdoor ontstaat vertrouwen op wordt het op den duur normaal.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100