Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Weet iemand van jullie een goede manier van omgaan met PPEA? PPEA is psychogene pseudo epileptische aanval (niet epileptisch maar lijkt er op)thanx

Graag zou ik tips willen hebben hier mee om te gaan in onze maatschappij van drukte. Door spanningen maar ook door trauma`s en een niet zo`n goede manier van hier mee omgaan heb ik hier af en toe veel last van. Het gaat wel beter dan vroeger maar toch, ben benieuwd naar andere methodes.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

ik heb het op moeten zoeken want ik had er nog nooit van gehoord. het fijne weet ik er dus niet van maar lijken een paar dingen van belang -accepteren dat je PPEA hebt -aanvaarden dat je hier af en toe nadelige gevolgen van hebt -mensen waar je wat intensief mee omgaat (school, kennissen, familie etc) op de hoogte brengen van wat het is zodat ze weten dat het geen aanstellerij is -eventueel een briefje in je portemonnee met korte uitleg voor het geval dat je even afwezig bent. -leren waar je grenzen liggen (hier kom ik zo op terug) -durven aangeven waar je grenzen liggen -werken aan een manier waarop je beter met de spanning om kan gaan (kom ik ook later op terug) -aan de slag gaan met je trauma's. het klinkt lekker simpel maar zo is het natuurlijk niet. ik denk dat het net zo kan zijn als bv met blozen. 'als ik nu maar geen rooie ko.......' en ja hoor, een hoofd als een tomaat! in feiten zal je hierbij ook spanning zelf op kunnen wekken wat een aanval in de hand werkt of trigger. komt het een keer voor probeer er dan geen punt van te maken. (goh, was ik weer even vertokken? ik ben me er eentje zeg) wat de grenzen betreft zal je een keuze moeten maken. bv een kermis is enorm spannend, veel mensen dus daar wil je niet van je stokje gaan. zo spannend dat je je al niet lekker in je vel voelt, en de kans er in zit dat je hierdoor juist wel van je stokje gaat. jij moet dan in feite de keuze maken: heb ik er maling aan als mensen hier raar van staan te kijken en moet ik me voor mijn gevoel verantwoorden en bewijzen dat het geen aanstellerij is, en laat ik me beperken door deze aanval OF..... ga ik met iemand die weet hoe de vork in de steel zit, wat wat ie moet doen, en áls ik van mijn stokje ga: het zij zo en dat merk ik dán wel, maar ondertussen heb ik wel schik. ik denk dat het heel lastig is om de laatste stap te nemen omdat je zowel door je verleden, je latere ervaringen met en vooral ook dóór de PPEA veel negatieve ervaringen hebt opgedaan die té bepalend zijn voor je doen en laten. mij is niet duidelijk of je hier hulp bij hebt, maar het lijkt mij erg verstandig om hulp te zoeken zodat je meer houvast hebt, en zodat je kan werken aan de oorzaken: het verleden. het zou mij niet verbazen als je last hebt van sociale vaalangst, dus hoop dat je leert en hierdoor en #ervaren# dat PPEA je leven niet hoeft te bepalen, en ook jij gewoon een normaal persoon bent die mag en kan genieten zoals elk ander. ik wens je heel veel sterkte, moed en succes!

Je hebt geen epilepsie, maar wel de symptomen. Deze worden veroorzaakt door psychische factoren. Ik kom heel wisselende dingen tegen. Heb je momenteel therapie, medicatie? Dit zijn middelen die ingezet kunnen worden tegen PPEA's. Medicatie wordt vooral gebruikt wanneer er sprake is van comorbiditeit (combinatie van meerdere psychische stoornissen). Vooral cognitieve gedragstherapie (maat ook psychotherapie en groepstherapie) lijkt vaak te werken. De behandeling blijkt ook met inzet van deze middelen lastig te zijn. Bij jongeren en adolescenten slaat behandeling beter aan dan bij volwassenen. De kans is groot dat je al onder behandeling bent (geweest) van een specialist, want epilepsie moet uitgesloten zijn om deze diagnose te stellen. Ik raad je aan contact op te nemen met deze specialist. Hij zou je door kunnen verwijzen naar een psychotherapeut/ klinisch psycholoog/ psychiater. Veel sterkte.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Psychogenic_n...
http://www.epilepsie.nl/informatie/nietepi...
http://www.epilepsy.com/articles/ar_1112967056

Kort: je kunt er mee om gaan, door ermee om te gaan. Dat is denk ik het enige. Het enige wat je kunt doen is de aanvallen die je hebt gewoon laten gebeuren. Waarschijnlijk is het dat; hoe meer je ertegen strijd, hoe groter de kans is dat je de aanvallen krijgt. Strijd= spanning. Acceptatie= ontspanning, loslaten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100