Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Heb ik HSP? (hooggevoelig)

Heb ik dat?
Ik voel me nooit goed als ik zie dat iemand uitgelachen of gepest wordt. Zelfs niet in fictie tv-programma's !
Ik ben ook snel aan het huilen en heb dadelijk pijn. En nog zo van die dingen. Nog meer gevoelens of info nodig? Zeg het even.
Ik vroeg het me af.

Weet jij het antwoord?

/2500

Er staan veel testen op het internet. http://www.balancedlifestyle.nl/ http://www.onesessioncoaching.nl/?gclid=CM2ckvOou6sCFW8JtAodnz-Lbg http://www.omdekunstvanleven.nl/algemeen/hoogsensitiviteit/test_voor_volwassenen.html?gclid=CMHM8_qou6sCFSdItAodhxuGPg http://www.hooggevoelig.nl/drupal6/?q=node/162 http://www.spiritplaza.org/testen/hsp-test.php ................er zijn er nog meer. Als je die allemaal gedaan hebt [ in ieder geval meer dan een! ] dan weet je of je jezelf dat stempel kunt en wilt opplakken.

Hooggevoelig ben je als: je erg gevoelig bent voor onrecht. je de emotie van de ander kan voelen. je erg blij kan worden van kleine dingen in de natuur je tussen veel mensen je niet fijn voelt. je verjaardag liever overslaat. je de ander graag wilt helpen. je anders voelt dan de anderen. je vaak eenzaam voelt. je kan voelen of er net een ruzie is geweest. je niet tegen dierenleed kan. je niet tegen schreeuwende mensen kan. je de feestdagen liever overslaat. je erg blij kan zijn als de zon schijnt. je de pijn kan voelen van de ander. je snel onrust voelt, maar niet weet wat het is. je een onuitlegbare band kan hebben met dieren. je makkelijk je tranen laat lopen. je vaak maag of/ en darmklachten hebt. je eigenlijk nooit echt tevreden bent, kan altijd beter. je soms erg gejaagd voelt.

HSP is een naam die voor verschillende mensen verschillende dingen kan betekenen Algemeen gezegd is het wel: gevoeliger dan gemiddeld voor iets, maar de één is gevoelig op zijn huid, (dus labeltjes en stofjes irriteren), weer anderen kunnen niet tegen drukte, en weer anderen zijn heel gevoelig naar andere mensen toe. en sommige bofferds/stakkers hebben het allemaal Het doen van een testje kan wel verhelderend zijn. Dat je niet tegen pesten van andere mensen kunt kan ook betekenen dat je een sterk ontwikkeld empathisch vermogen hebt (is ook wel een HSP kenmerk maar hoeft niet) OF je hebt een reden dat dit gevoelig voor je is (door eigen slechte ervaringen)

Ik denk dat je geen testen moet doen of naar kenmerken moet kijken, want je kunt ook gewoon aan die kenmerken voldoen en toch niet hooggevoelig zijn. Dit kan je dan erg in verwarring brengen. Ga vooral voor jezelf na of je in het dagelijks leven erg beperkt word door de dingen die je noemt. Je kunt ook gewoon veel inlevingsvermogen hebben! Ik noem nu wat dingen die ik bij mezelf zie, misschien heb je er wat aan in je zoektocht... Ik ben zelf gevoelig en ik merk het vooral aan dat ik onbewust ontzettend de stemming van andere mensen overneem. Ga ik met iemand om die een chagrijnige bui heeft, dan kom ik helemaal depressief thuis. Praat ik met een blij iemand, dan ben ik superblij. Dit kun je niet sturen, is heel erg heftig. Ik hoor en zie bijna alles en kan snel gekwetst worden of zomaar in huilen uitbarsten om iets. Ik kan iets mij heel erg aantrekken of ergens diep over nadenken, terwijl andere mensen zeggen: "wat doe je moeilijk?! trek je er nix van aan!". Nog een ander voorbeeld: na een halve dag zit mijn hoofd bomvol en ben ik helemaal moe. Gewoon door alle indrukken, die extra sterk binnenkomen. Zomaar wat dingen. Als je gevoelig bent is je gevoel altijd erg sterk aanwezig. Misschien ben je creatief, dat kan er ook mee te maken hebben. Ik denk dat het niet het belangrijkste is om te weten of je hsp bent, maar hoe je het beste kunt omgaan met je gevoeligheid. En anders kun je natuurlijk altijd nog een test doen :P

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100