Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Moet ik nog ergens rekening mee houden in de omgang met iemand met een bipolaire stoornis?

Ik zal het ook aan die persoon zelf vragen, maar heeft iemand misschien ervaring wat ik kan verwachten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De bipolaire stoornis brengt een levenslange kwetsbaarheid met zich mee. Dit beïnvloedt niet alleen het leven en de toekomstplannen van de persoon in kwestie, maar ook het leven van direct betrokkenen. Tijdens een manische of depressieve periode maken zij iemand mee die anders is dan normaal. Die bijvoorbeeld sneller ruzie maakt, geld uitgeeft op een onverantwoorde manier, of denkt aan zelfdoding. Er zijn vele tips te geven. Hieronder staan er een aantal: * De stemmingswisselingen en het bijbehorende gedrag komen voort uit de stoornis. Betrek de gebeurtenissen niet op uzelf. * Het feit dat u de stoornis erkent, betekent niet dat u alles hoeft te accepteren. Bespreek met de persoon in kwestie waar uw grenzen liggen. * Vraag waar u iemand wel en niet bij kunt helpen. Probeer een balans te vinden tussen afstand en nabijheid. * Gebruik uw energie om actief aan de slag te gaan en te leren omgaan met de situatie. Bijvoorbeeld door samen met uw familielid een cursus over de bipolaire stoornis te volgen. * Om overbelasting te voorkomen is het belangrijk af en toe afstand te nemen. Doe uw eigen dingen, en doe die dingen die plezier en ontspanning geven. * Zorg ervoor dat u bij enkele mensen in uw omgeving uw hart kunt luchten.

Bronnen:
http://www.ggz-nhn.nl/nl/Clienten/Ziektebe...

Waarom zou je er rekening mee willen houden,je moet gewoon jezelf zijn. Er zijn tegenwoordig zoveel mensen die wat hebben,als je met iedereen rekening moet houden sneeuw je zelf onder.

Belangrijkste wat je in je achterhoofd moet houden is de buien niet persoonlijk aan te trekken. Al is dat in het algemeen in de omgang met mensen prettig om op die manier in het leven te staan. Bij bipolaire stoornissen zijn ze soms ietsje heftiger. Voor de rest ben jij wie je bent..net als hij/zij is wie hij/zij is. Bipolair of niet. Toegevoegd na 47 seconden: Mocht het een naaste zijn dan is het misschien een idee om eens een informatieavond voor familie en vrienden van mensen met een bipolaire stoornis te bezoeken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100