Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

we rijden bijv. op de snelweg, ga ik zo alle lantarenpalen tellen, en bijv. in de ruimte tussen de palen mijn adem in houden, weet je iets hier tegen?

ik zit in de auto op de snelweg achterin, dan kijk ik naar buiten en tel de lantarenpalen, erg irritant, en ook als we dan voorbij een paal rijden dan moet ik voor de lol denk ik, mijn adem in houden tot de volgende paal. of bij elke moet ik mijn voet bewegen, opzich is het niet zo erg ernstig maar het is nou niet echt fijn, want dan luister ik muziek en zie de lantaren palen en ga dat automatisch doen!! pfff....

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hey Annedepanne, Ik heb bijna precies hetzelfde gedaan als jij als kind, zo ongeveer rond m'n 10e. Ook in de auto vaak, met lantaarnpalen, alleen waren het bij mij vaak vlekjes op de voorruit die ik er dan overheen moest laten 'springen'. Of inderdaad mn adem inhouden. En als ik op de stoep liep moest ik vaak over die stukjes grond heen springen waar de bomen in geplant stonden. Of niet op de lijntjes van de stoeptegels. Veel kinderen hebben op een bepaalde leeftijd wel zoiets. Het gaat ook vanzelf wel weer over. Ken je het liedje van kinderen voor kinderen: met een been op de stoep? (is al oud, is uit mijn tijd :D) dat gaat daarover. Wat je ertegen kan doen is in gedachten of hardop tegen jezelf STOP zeggen en iets anders gaan doen. Bijvoorbeeld gaan kletsen met je moeder of vader/groertjes/zusjes of lezen in ieder geval iets actiefs en dus ook niet meer naar die lantaarnpalen in dit geval kijken. En als je denkt het MOET, nee het moet niet! HEt is nergens voor nodig! En als je muziek luistert meezingen met de muziek, maar ik zou even de muziek afzetten en even een praatje maken en ook zeggen tegen je ouders nou pa en ma ik ga nu even met jullie praten want ik wordt er helemaal gek van dat ik de hele tijdmn adem in moet houden tot we bij de volgende lantaarnpaal zijn. Dan weten zij ook waar je mee bezig bent en misschien herkennen zij het ook wel van vroeger. Hebben zij dat vroeger ook wel gehad. Succes!

Bronnen:
http://henk50.web-log.nl/onderweg/2010/06/...
http://www.songteksten.nl/songteksten/4370...
http://www.youtube.com/watch?v=iXMkLRqplHQ

iedereen heeft wel dit soort dingen (gehad), in sterkere of zwakkere mate. Wat helpt is om andere dingen ervoor in de plaats te zetten, zoals alfabetspelletje (alle letters van het alfabet in de juiste volgorde proberen te vinden op kentekenplaten en/of richtingaanwijsborden) of zo. Het is niet fout wat je hebt, alleen als je jezelf eraan ergert moet je proberen andere dingen ervoor in de plaats te zetten die dan weer een tijdje interessant voor je zijn. En dan een poosje later verander je weer.

Het zijn een soort dwanggedachten, je ziet dat vaker bij jonge mensen. Mijn nichtje heeft het gehad met een bal, die moest altijd 100 keer tegen de muur gegooid worden, anders dan zou ze geen 100 jaar worden. Op zich groei je erover heen, maar het moet natuurlijk geen ernstige vormen aannemen, want dan functioneer je niet goed meer en heb je er echt last van. Probeer het te doorbreken, door aan andere leuke dingen te denken in de auto. Of doe je ogen lekker dicht, dan zie je de lantaarnpalen ook niet.

Heb priecies het zelfde Niet naar de zijkant kijken maar naar de grond of voor uit

http://www.youtube.com/watch?v=iXMkLRqplHQ&feature=player_detailpage Ik denk dat veel mensen dit hebben maar er niet bij stilstaan. Iedereen heeft wel iets wat ze op een bepaalde manier doen en iedere keer hetzelfde of iets altijd in dezelfde volgorde. Dit liedje gaat erover van Kinderen voor kinderen. Eigenlijk wordt hierin al precies aangegeven waarom mensen het doen. Het is moeilijk maar probeer de eerstvolgende keer op de snelweg op iets anders te letten dan de lantaarnpalen....op de borden boven de weg bijvoorbeeld, of andere auto's of op de chauffeur. Op den duur ben je deze "Tic"(zal ik maar zeggen) kwijt. Het is alleen moeilijker in de praktijk dan in theorie.

heb ik ook gehad zo een 6 jaar geleden ben ik er volledig mee gestopt, probeer gewoon idd zoals eerder is gezegd te concentreren op de weg voor je, mediteer als het ware.. lekker tot rust komen, vertel jezelf dat je voortaan bent gestopt met denken aan palen tellen etc.. gaat vanzelf wel over.

dat klinkt als dwangneuroase... doe je ogen diocht en adem vijf tellen langzaam in, hou drie tellen vast, adem dan vijf tellen uit en blijf dit herhalen tot je op de plek van bestemming bent... Dat zet je de neurose om in een meditatie. op zich ben je met die lantaarnpalen alenigszins aan het mediteren m,aar gezien het feit dat je dat in de auto doet lijkt me dat meer op hyperventlatie aanleren :) Dit is mijn eerste spontane ingeving... ik hoop dat je er wat mee kunt.

Dit is een dwanghandeling. Veel mensen hebben wel iets dwangmatigs. Het wordt pas vervelend als je er veel last van hebt, of als het veel energie of tijd gaat kosten om de handelingen uit te voeren. Als je het vervelend vindt dat je het moet doen, zou je eens naar de huisarts kunnen gaan. Die kan je doorverwijzen naar een gedragstherapeut. Er zijn heel goede therapieën tegen dwanghandelingen, die goede resultaten boeken. Vaak komen dwanghandelingen voor vanuit angst/fobie. Als je bij jezelf merkt dat dat aan de orde is, zou ik zeker met de huisarts gaan praten. Als je het allemaal zelf niet zo ernstig vindt en er weinig last van ondervindt, zou ik me geen zorgen maken. Eventueel kun je met jezelf afspreken dat je het voor een bepaalde tijd niet doet, en jezelf zo trainen om steeds langer het niet te doen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100