Ik heb sinds 2 dagen een nieuwe bril met nieuwe sterkte, sindsdien lijk ik waziger te zien zonder bril dan voorheen. Hoe kan dat?

Ik ben van +4 (L) en +4,25 met cilinder (R) naar +5 met halve cilinder (L) en +5,25 met halve cilinder (R) gegaan. Als ik nu mijn bril af doe zie ik veel minder goed dan toen ik de oude sterkte nog had. Is dit normaal?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat schijnt een bekend verschijnsel te zijn. Mijn man is er zelfs voor "gewaarschuwd" door de opticien toen hij een sterkere bril kreeg. Logisch redenerend zou het ook wel kunnen, omdat het verschil tussen "met bril" en "zonder bril" natuurlijk ook groter is geworden. Gevoelsmatig zie je dan ineens stukken minder, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. Je vorige bril had niet meer de goede sterkte, maar je ervoer met bril nog wel min of meer dat je dan goed zag. Deed je hem af dan zag je natuurlijk wel een stuk minder, maar omdat je heel slecht met niet helemaal goed (met oude bril) vergeleek, leek het nog wel mee te vallen. Nu vergelijk je heel goed (nieuwe bril) met hetzelfde slechte zicht (wat al zo was), en lijkt het zicht zonder bril nu nog veel slechter. Het zit hem dus vooral in het verschil tussen zonder bril en met bril. Dat is nu groter geworden. Het is dus eigenlijk een vorm van gezichtsbedrog, om maar een toepasselijke uitdrukking te gebruiken;-) Maar bij twijfel natuurlijk gewoon even naar de opticien gaan, om het nog een keer te laten meten. Want ik kan me voorstellen dat je het wel zeker wilt weten.

Is het constant? Of maar een korte tijd nadat je je bril af zet? Bij mij is het zo dat als ik mijn bril afzet ik ongeveer 10 minuten moet wennen

Heb ik ook gehad. De oogmetingen zijn moment-opnames. Als je vermoeid bent kloppen de waardes al vaak niet meer. Ik raad je dan ook aan om je oogmetingen te doen bij meerdere opticiens, ze verschillen nogal. wees goed uitgerust en doe de metingen als je vrij bent en in de ochtend. Dit heeft mij geholpen aan een goede bril

Ik denk dat je het nog paar dagen aan moet zien, je ogen moeten er immers aan wennen. Is het na een week nog zo? Neem dan weer contact op met je opticien of oogarts.

Het kan ook zijn dat de brillenboer de cilinder heeft verwisseld. Je zul;t daarbij niet de eerste zijn. Naar debrillenboer gaan en jouw bril laten opmeten, zonder dat zij jouw recept erbij pakken.

Zonder meer terug naar de brillenboer; de afwijkingen zijn t.o.v. je vorige glazen zijn m.i. erg groot. Nieuwe meting laten doen, en ook de bril even na laten meten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100