Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan je ook Domperidom slikken zonder dat je op dat moment misselijk bent?

Ik heb regelmatig last dat ik misselijk word als ik wil slapen of al aan het slapen ben. Zou ik (als ik al een beetje last heb van mijn maag) ook vlak voor ik ga slapen het pilletje kunnen slikken? Dus uit voorzorg?

Weet jij het antwoord?

/2500

Strikt genomen kán je dat natuurlijk slikken op elk moment dat je zou willen; of dat ook verstandig is (en ik neem aan dat dat eerder je vraag zal zijn) is maar zeer de vraag. Domperidon is een middel dat eigenlijk niets doet met je maag; het is een dopamine antagonist hetgeen betekent dat het de werking van dopamine in je hersenen tegengaat. Daardoor voel je de misselijkheid minder; het probleem met je maag (of waar de misselijkheid dan ook door veroorzaakt wordt; dat hoeft niet perse je maag te zijn) blijft echter onverminderd bestaan. Juist omdat het ingrijpt op je hersenen kent het de nodige bijwerkingen, sommige daarvan zijn potentieel ernstig. Daarom wordt geadviseerd om domperidon in een zo laag mogelijke dosering en voor zo kort mogelijke termijn te gebruiken. Die maximale termijn is in de regel ongeveer een week. Zou het niet verstandiger zijn om te achterhalen wat de oorzaak is van de misselijkheid en die oorzaak aan te pakken? Daarvoor zal je wel langs je huisarts moeten. Toegevoegd na 1 minuut: Overigens zou ik wel verwachten dat je met domperidon kunt voorkomen dat je misselijk wordt, maar nogmaals; ik zou dit niet aanraden.

Domperidon zorgt voor een snellere leging van de maag en het eerste deel van de maag. Dit zorgt er voor dat je minder misselijk bent of wordt. Strikt genomen kun je dit middel dus inderdaad om nemen als je (nog) niet misselijk bent. Of het verstandig is, is een tweede. Als je niet weet wat de oorzaak is en hierover nog gen overleg gehad hebt met een huisarts, is het vestandig om deze te raadplegen. Het middel is ook omstreden, vanwege risico op acute hartdood. Dit risico geldt met name voor specifieke groepen. Je huisarts kan dit risico met je bespreken en je helpen een afweging te maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100