Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Klopt het dat je je beter kan concentren van de zogenaamde "smartpills"?

Ik heb geen adhd, maar ik word wel heel snel afgeleid bij het maken van huiswerk of bij het leren voor een pw en kan me dus moeilijk concentreren. Kunnen medicijnen zoals Modiodal, Concerta of Ritalin je daarbij helpen? Of is het alleen voor mensen met adhd?

Toegevoegd na 26 minuten:
En denken jullie dat een arts éen van zulke medicijnen voor me zou voorschrijven als ik geen ADHD of narcolepsie heb..?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit werkt ook bij mensen zonder ADD/ADHD. Concerta en Ritalin (allebei methylfenidaat) zorgen voor een betere focus en meer concentratie, terwijl modafinil zelfs het vermogen om te leren kan verbeteren.

Ook mensen zonder ADHD zullen zich over het algemeen iets beter kunnen concentreren, of in elk geval zullen ze beter wakker kunnen blijven, als ze zulke middelen nemen. Er wordt wel eens beweerd dat het bij mensen zónder ADHD juist omgekeerd zou werken vanwege de veranderde hersenchemie, maar nog los van het feit dat niemand weet wat ADHD - of welke andere psychische aandoening dan ook - precies veroorzaakt, wordt die stelling niet onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek. Ik heb zelf narcolepsie, en gebruik modafinil gedurende de dag, en op dagen dat ik vroeg in de ochtend afspraken heb staan (moet werken, autorijden, studeren) overbrug ik de tijd tot de modafinil gaat werken met methylfenidaat. Wat dat betreft ben ik een niet-ADHD'er met ervaring met deze middelen. Het viel mij juist op toen ik ermee begon, dat vooral de modafinil NIETS anders doet dan me wakker houden. Ik merk er verder niets van in mijn gedrag, gedachten of anderszins. Ik kan me in die zin beter concentreren omdat ik anders bij activiteiten met weinig prikkels steeds slaapaanvallen zou hebben, en die zijn met de modafinil zo goed als verdwenen. Los van de afwezigheid van de slaapaanvallen heb ik niet het idee dat het veel doet met mijn concentratie, maar ik kan natuurlijk niet zeggen hoe dat zal zijn voor iemand zonder narcolepsie. De naam "smartpill" is overigens absoluut incorrect: de pillen maken niemand slimmer en verbeteren ook je schoolprestaties niet. Wel zal iemand zich wat beter kunnen focussen, en in elk geval zal iemand gemakkelijker tot laat in de avond door kunnen gaan, of na een slechte nacht beter kunnen studeren dan zonder de pillen. En wanneer ik een lange vlucht zou maken met een piloot die de nacht ervoor weinig heeft geslapen, zou ik om eerlijk te zijn geruster instappen als de piloot modafinil zou gebruiken (mits hij/zij dat al gewend is!) dan wanneer hij/zij dat niet zou doen. Al heb ik een nog veel grotere voorkeur voor een piloot die gewoon goed geslapen heeft. In theorie zou een verder gezonde student de pillen kunnen gebruiken om langer achter elkaar te studeren zonder slaperig te worden. Dat heeft echter als grote nadeel dat de voor een gezond persoon normale signalen van slaperigheid dan gemist worden. Die signalen hebben namelijk een belangrijke functie. Wanneer je het zou gebruiken om nachtenlang te studeren zonder voldoende te slapen, zul je hoe dan ook op den duur de bekende man met de hamer tegenkomen. En die kan hard slaan. Toegevoegd na 23 minuten: Zie onder nav toevoeging

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100