Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

worden natuurlijk geneesmiddelen, zoals die van Dr. Vogel, objectief gecontroleerd op hun werking?

Toegevoegd na 10 minuten:
ik lees op GV nl. vooral veel negatieve feedback over Dr. Vogelproducten... terwijl deze toch wel fameus duur zijn én in apothekers verkocht worden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De meeste, zo niet alle middelen van Vogel vallen onder zelfzorgmiddelen of cosmetica. Ze mogen dus geen schade toebrengen maar of ze iets doen moet je zelf ondervinden. Het wordt niet door de overheid of een onafhankelijke instantie gecontroleerd. In het algemeen valt er niet echt iets over Vogel producten te zeggen omdat ze zo divers zijn. De verzorgende, zoals crème Bioforce en Molkosan, vind ik best goed. Met de plantaardige middeltjes is weinig mis, dunkt me, maar of je de homeopathische middelen wilt gebruiken is een persoonlijke keuze. Voor zover ik weet is er geen wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van homeopathie.

Nee hoor. Omdat het geen geneesmiddelen zijn hoeven ze niet aan de daarvoor geldende zeer nauwgezette richtlijnen te voldoen. Bij wetenschappelijk onderzoek zijn zulke middelen nooit werkzaam gebleken (niet meer dan het placebo effect.) Maar helaas worden ze zelfs door sommige apothekers verkocht.

Nee, er is geen enkele controle op dit soort middelen. Zolang het niet onder de geneesmiddelenwet valt, mag je verkopen wat je wilt, als het maar geen aantoonbare schade doet. De werking van homeopatische geneesmiddelen is nog nooit objectief-wetenschappelijk aangetoond, maar homeopaten claimen ook dat dit niet kán, omdat geen patiënt hetzelfde is, en dus niet - zoals in de reguliere geneeskunde - hetzelfde middel wordt voorgeschreven voor dezelfde klacht. Er kan dus geen zuiver onderzoek worden gedaan waar beide partijen achter de onderzoeksopzet staan, maar volgens wetenschappelijke standaarden doen middelen die alleen uit homeopatische verdunningen bestaan, niets aantoonbaars wat een placebo ook niet doet of kan doen.

Het is juridisch helemaal geen geneesmiddel, dus er is ook geen sprake van toelating en zo. Wel kan de keuringsdienst voor waren testen of er geen vergif in zit, want de kruiden zijn immers bedoeld voor consumptie. Dat gebeurt echter niet standaard. In Belgie liepen ca 15 jaar terug enkele tientallen mensen blijvende nierschade op door een kruidenmengsel. Zou in nederland ook zomaar kunnen. Toegevoegd na 1 uur: Zie onderstaande link. Toegevoegd na 1 uur: en nog een heel interessant artikel.

Bronnen:
http://www.kwakzalverij.nl/135/Pseudo_Gene...
http://www.skepsis.nl/chinakruiden.html

Deze mijnheer Vogel wordt heel vaak onterecht 'dokter' genoemd. Maar dat terzijde. De producten van Vogel zijn geen geneesmiddelen, en ze genezen dus ook niet. In de reguliere farmacie wordt gesproken over middelen die WERKEN en middelen die HELPEN. Een echt (geregistreerd) geneesmiddel werkt. Er is wetenschappelijk onderbouwd op welke manier het middel inwerkt op het lichaam. De producten van Vogel werken niet, ze kunnen misschien wel helpen. Maar dan alleen omdat mensen erin geloven. Dat is het zogenaamde placebo-effect. Een voorbeeld van iets wat helpt: een kind is gevallen op z'n knie en gaat huilend naar mama. Mama geeft een kusje. Werkt dat om de pijn te verminderen? Nee. Helpt het om de pijn te verminderen? Ja! De firma Vogel hoeft niets te controleren op werking, simpelweg omdat het niet werkt. En waarom is het zo duur? Omdat er mensen zijn die denken dat het werkt als het duur is. Zo kun je simpel geld verdienen aan kwakzalverij.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100