Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kun je dik worden van benzodiazepinen?

Ik heb het idee dat ik een dikke buik krijg van zogenaamde rustgevende medicijnen. Denk dan aan Valium, Oxazepam, Xanax. Kan dit door gebruik van dit soort meds komen of is het toch gewoon een verkeerd voedingspatroon

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In het farmacotherapeutisch kompas staat bij een aantal benzo's als bijwerking die 'soms' voorkomt, gewichtstoename en toename van de eetlust genoemd. Bij oxazepam staat bijvoorbeeld: "Soms (0,1-1%): toegenomen eetlust, gewichtstoename" Bij diazepam (Valium): "Zelden (0,01–0,1%): (..) droge mond, verhoogde eetlust." Bij alprazolam (Xanax) wordt dan weer een verminderde eetlust genoemd als bijwerking, en ook 'gewichtsverandering'. Zo'n verandering kan in theorie natuurlijk beide kanten op gaan, maar een verminderde eetlust gaat meestal samen met afvallen en niet met aankomen. De tekst: "Vaak (1-10%): verminderde eetlust (...) Soms (0,1-1%): (..) gewichtsverandering (..). Het is niet een heel bekende of vaak voorkomende bijwerking, maar het kán dus voorkomen. Alleen is medicatie alléén nooit de reden waarom iemand aankomt. Medicatie kan invloed hebben op je eetlust en een enkel medicijn heeft ook daadwerkelijk invloed op je metabolisme, maar vaak is het meer dat je met bepaalde medicatie iets meer de neiging hebt om aan te komen wanneer je meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt, maar meer energie (in de vorm van eten) tot je nemen dan je verbruikt is nog altijd en veruit de meeste gevallen de reden dat iemand aankomt. Als medicatie bijvoorbeeld zorgt voor een verhoogde eetlust, is het aankomen zeker gerelateerd aan de medicatie, maar zou iemand hetzelfde blijven eten ondanks die verhoogde eetlust, dan was hij alsnog niet aangekomen. Dus medicatie kan je wel iets tegenwerken, maar de eigenlijke oorzaak is - uitzonderingen daargelaten - nog altijd dat je meer eet dan jouw lichaam met jouw beweegpatroon nodig heeft om op gewicht te blijven. Nu kan er met dit type medicatie nóg wel een factor zijn, en dat is dat de bijwerkingen ervoor kunnen zorgen dat iemand minder actief wordt. Spierzwakte, duizeligheid en sufheid nodigen nu niet echt uit om te gaan sporten. En afvlakking van gevoelens kan ervoor zorgen dat het iemand niet meer zoveel kan schelen. Daarnaast kunnen de klachten waarvoor je deze middelen gebruikt, natuurlijk ook invloed hebben op je dagelijkse activiteit en je voedingspatroon. En buiten dat zijn er nog veel meer factoren: je genen, leeftijd, eventuele andere gezondheidsproblemen, je ritme, etcetera. Al met al kan het aankomen dus wel met de medicatie te maken hebben, maar de combinatie en de balans tussen voeding en beweging heeft er naar alle waarschijnlijkheid nog veel méér mee te maken.

Nee, dat is geen bekende bijwerking. Als je meerdere medicijnen gebruikt, met name als er naast benzodiazepinen ook middelen tegen neerslachtigheid of ernstige verwardheid worden gebruikt, bestaat er wel kans op diverse nadelige effecten door wisselwerking. Vraag dan je apotheek.

Bronnen:
http://www.apotheek.nl/Thema_s/Thema_s/Sla...

niet gewichtstoename op zich, maar door toename eetlust kun je wel aankomen http://www.consumed.nl/medicijnen/groepen/2928

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100