Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan je depersonalisatie krijgen van antidepressiva?

Ik heb een jaar antidepressiva genomen en ging ook wekelijks naar een psychotherapeut. Mijn gevoelens waren volledig afgevlakt, ook leuke momenten (die ik tijdens mijn depressie wel nog had!) kon ik niet meer beleven. Maar het ging wel met mij want de dieptes had ik niet meer. Ik denk dat ik bijna een jaar gestopt ben met het nemen van de medicatie maar ik voel me nog steeds zo. Alles gebeurd op een afstand van mij. Het lijkt of ik iemand speel. Ik kan me niet echt amuseren maar ik word ook niet meer verdrietig.

Kan het dat dit gevoel van depersonalisatie te wijten ligt aan de AD die ik een jaar genomen heb ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is de bedoeling dat antidepressivum e.d. een hulpmiddel is. Wat je omschrijft klopt ook, maar je zult zelf ook moeten werken aan je innerlijk. Dit kan terug komen, maar als je te druk in je hoofd bent, zul je jezelf "leeg moeten maken" door de stilte op te zoeken, en hoe dit voor jou werkt zul je zelf uit moeten vinden. Ben je te leeg en wil het gevoelsleven niet terug komen dan zul je eerst dingen moeten gaan doen die vroeger wel gevoel gaven. Door het te doen komt langzaam aan (en dit is een heel traag proces) je gevoel weer terug doordat leuke dingen zich ontwikkelen. Is dit alles erg zwaar, ga dit dan niet in je eentje doen. Samen iets doen bevordert zelfs voor mensen die langdurig in de psychiatrie verkeren een iets makkelijker weg naar "buiten". Geef niet op als dit de eerste keren niet lukt. Waar kreeg jij een YES gevoel bij, wat waren jouw talenten voor dit alles begon? Dit is je startpunt om eruit te komen. Medicijnen meestal niet. Dat is slechts symptoombestrijding, maar daar was je wss al achter.

Belangrijk lijkt me wat het doel van de therapie was, dat kan zijn "niet meer de oude dieptes" ervaren, en dan lijkt deze therapie geslaagd. Want dat is gelukt, en je gebruikt geen medicijnen meer. Logisch lijkt me dan nu een vorm van therapie te vinden met als doelstelling kort door de bocht "gelukkig worden". Met andere woorden, adequaat kunnen omgaan met zowel de pijnlijke als gelukzalige momenten die er in het leven van elk mens zijn. Niet blijven hangen in een bepaalde emotie maar merken dat het gevoel kan veranderen. De weg om dat te realiseren, van directe gerichte therapie tot iets als verschillende cursussen op dit gebied, kan heel divers zijn. Het doel is denk ik voor iedereen uniek.

Depersonalisatie kan een bijwerking zijn van medicijnen. Had je er voordien ( voor de inname van je AD ) ook al last van? Of is het gekomen na het innemen van jouw medicijn? Ik lees ook dat het toch wel al behoorlijk lang geleden is dat je dat medicijn innam. Dus of het daarvan dan nog kan liggen dat denk ik niet dat dat kan. Wel kan depersonlisatie/derealisatie een symptoom zijn van depressie, angst,.. Ikzelf ervaar het ook dagelijks en bij mij ligt het door mijn angststoornis en mijn hyperventilatie. Heel veel mensen hebben hiermee te kampen. En er bestaan goede engelse sites hierover. Door het voortdurende piekeren bijvoorbeeld word je geest moe waardoor je in deze state of mind komt. Langdurige stress, trauma,... Heb je dit al besproken met je psychotherapeut? Hier is een goede site erover : Http://www.anxietysecrets.com/depersonalization-and-derealization.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100