De meest gebruikte medicijnen tegen acne zijn enerzijds middelen die de puistjes indrogen (bv. benzoylperoxide) waardoor ze min of meer vanzelf verschrompelen en antibiotica (bv. erytromycine) die een andere belangrijke ontstaansfactor aanpakken, namelijk bacteriën. Als het helpt dan helpt het zolang je die middelen gebruikt. Bij stoppen ben je snel weer bij 'af'.
Mijn mening is dat je beter wat verder terug kunt gaan naar de oorsprong van acne. Ons lichaam heeft moeite om sterk geraffineerd voedsel te verwerken, enerzijds door de onnatuurlijke stoffen die eraan toegevoegd zijn maar veel meer nog wat er aan nuttige vitamines, sporenelementen en vezels uit verwijderd is. Dat kan zich uiten in kwalen van de meest uiteenlopende aard, waaronder acne.
Zuivel hoort daar feitelijk ook bij, evenals granen. In het bestaan van de mensheid, gesteld op een uur, zijn we die voedingsmiddelen pas vijf seconden geleden gaan nuttigen. Even voor de volledigheid.
Stop in de eerste plaats met geraffineerd voedsel. Geen suiker, geen frisdranken, geen producten van wit meel en geen kant-en-klaar eten meer. Liefst ook geen zuivel en matig je inname van graanproducten. Doe dat een maand of drie en vergelijk dan eens, gebruik foto's als objectief vergelijkingsmateriaal, of je verschil merkt.