Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Mag een doktor een patient kalmeringsmiddel toedienen als die erg in paniek raakt?

Ik bedoel dat als een patient helemaal overstuur is en onzin uitkraamd of de doktor aanvalt of een doktor hem dan kalmeringsmiddel mag toedienen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Of ie dat mag doen? Dat *moet* ie doen als hem dat nodig lijkt om de patiënt of zijn omgeving te beschermen.

Je omschrijving is nogal summier maar zou een acute psychose kunnen zijn waarbij angst en agressie kunnen optreden alsmede gevaar voor de persoon zelf en voor de omgeving. Aannemende dat je met 'doktor' de huisarts bedoelt doet die er dan goed aan om de crisisdienst van de regionale ambulante GGZ-instelling in te schakelen. Alleen maar een kalmeringsmiddel toedienen lost niets op en kan de situatie zelfs verergeren. Het is beter om de toestand eerst beheersbaar te maken door voldoende hulp in te schakelen. Vaak is dat de politie die over middelen beschikt om iemand te fixeren, zoals handboeien, als dat nodig is. Vaak is een opname in een GGZ-instelling nodig om de psychose te behandelen. Dat duurt al gauw een aantal dagen of langer.

Een dokter heeft zich door de artseneed vastgelegd om alles te doen om een patient te helpen. Als een patient een gevaar voor zichzelf of zijn omgeving is zal een arts wel degelijk kalmerende middelen laten toedienen. Zolang de gezondheid van de patient daarmee maar niet in gevaar komt. Het komt nog wel eens voor dat een patiënt een delier(door medicijnen of zware ziekte, hoge koorts...) krijgt. Zo'n patient is dan niet voor rede vatbaar en moet er echt ingegrepen worden.... de Nederlandse artseneed (2003) Ik zweer / beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen. Ik luister en zal hem goed inlichten. Ik zal geheim houden wat mij is toevertrouwd. Ik zal de geneeskundige kennis van mijzelf en anderen bevorderen. Ik erken de grenzen van mijn mogelijkheden. Ik zal mij open en toetsbaar opstellen, en ik ken mijn verantwoordelijkheid voor de samenleving. Ik zal de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg bevorderen. Ik maak geen misbruik van mijn medische kennis, ook niet onder druk. Ik zal zo het beroep van arts in ere houden. Dat beloof ik; Zo waarlijk helpe mij God almachtig

Bronnen:
http://www.beroepshoudingindezorg.nl/page1...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100