Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoeveel melatonine maakt je lichaam zelf per dag aan?

Hoeveel melatonine maakt je lichaam zelf per dag aan? Ik slik nu 3 tot 6 mg melatonine per dag. Volgens mij is de hoeveelheid die je lichaam zelf aanmaakt en wat dus 'genoeg' zou moeten zijn om in slaap te kunnen vallen vele malen lager. Hoe komt het dat ik dan zoveel moet slikken om te kunnen slapen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Hoeveel je zelf aanmaakt weet ik niet, maar ik weet wel dat het slikken van zo'n 0,2 tot 0,3 mg melatonine ongeveer dezelfde waardes in laboratoriumtests laat zien als waneer je puur de eigen productie meet. Hoe het komt dat je zoveel moet slikken, is een ander verhaal. Allereerst gebruik je het waarschijnlijk omdat de tijd waarop jouw lichaam melatonine gaat aanmaken, anders is dan de tijd waarop jij wilt gaan slapen. Je moet dan een hogere dosering slikken dan je eigen productie, om die te kunnen 'overstemmen'. Nog belangrijker dan dat is dat melatonine weliswaar slaperigheid induceert, maar dat dat niet hét stofje is waar je van gaat slapen. Om te kunnen slapen moet je moe zijn, slaperig zijn, en in de gelegenheid zijn om te slapen. Bij voorkeur is dat in je eigen bed. Als je eenzelfde dosering melatonine als die jij nu 's avonds slikt, overdag zou innemen, zou je misschien wat slaperig worden, maar zeker als je gewoon actief bezig blijft, val je echt niet zomaar in slaap. Voor slaap spelen nog veel meer stofjes en hersenprocessen een rol, en je moet ook genoeg rust in je lijf en geest hebben om je aan de slaap over te kunnen geven. Melatonine is maar een klein schakeltje in dat hele proces.

Een volwassene maakt 30 microgram per dag aan. Hoe oud ben jij?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100