Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe komt het dat de alcohol ineens in slaat?

In de kroeg was er niks aan de hand met mijn beste vriendin. Maar ineens sloeg het om ze kwam terug van dr wc en was helemaal het padje kwijt. Dit is al de tweede keer. De andere avond was toen we naar de fiets liepen.
Ik zelf heb hier geen last van. Maar bij haar slaat het in eens in.
Drinken niks door elkaar. Ook gaan we niet tot het gaatje.
Ben benieuwd wat hiervan de reden kan zijn. Of er een theorie achter zit.
Groeten

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat je beschrinft is typisch het gevolg van binge drinken; veel alcohol ( vaak shotjes of mixdrankjes) in weinig tijd. Het uitgestelde effect komt omdat er nog veel alcohol in je maag zit van je vorige drankje (die je nog niet voelt) terwijl je al en volgend drankje drinkt. Minder en minder snel drinken is de oplossing.

Vrouwen hebben sneller een hoog alcoholpromilage dan mannen. Verder speelt de opnamesnelheid en de afbraaksnelheid een grote rol. Beiden kunnen per persoon enorm verschillen. Alcohol wordt gedronken. Via de slokdarm komt het in de maag terecht. Via de maagwand wordt 20% van de alcohol in het bloed opgenomen. De rest gaat via de maag naar de dunne darm. In de dunne darm wordt alcohol snel in het bloed opgenomen. Na de dunne darm gaat het bloed naar de lever. Daar wordt een gedeelte van de alcohol afgebroken. De alcohol verdeelt zich na opname over het lichaamsvocht. Vrouwen hebben minder lichaamsvocht dan mannen. Bij de man bestaat ongeveer 60% (tussen de 55 en 65%) van het lichaam uit lichaamsvocht, bij de vrouw is dat ongeveer 55% (tussen de 50 en 60%). 10 minuten na inname komt een deel van het alcoholrijke bloed aan in de hersenen. In de hersenen beïnvloedt alcohol de manier waarop zenuwen signalen aan elkaar doorgeven. Zenuwen doen dat met behulp van bepaalde stofjes. Deze stofjes worden overdrachtsstoffen genoemd. Alcohol beïnvloedt vooral de werking van de stofjes GABA en glutamaat. Het stofje GABA remt de werking van andere zenuwen. Alcohol maakt GABA extra actief waardoor zenuwen geremd worden. Ook deze stofwisseling kan per persoon enorm verschillen. De gewenning speelt op den duur ook een grote rol in het gehele proces.

Bronnen:
https://www.jellinek.nl/informatie-over-al...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100