Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Na welke periode kan er een operatie ingezet worden voor een patella luxatie?

Hoi,


ik heb al maanden knieklachten en de fysio (waarbij ik nu een week of 7 loop) ziet er geen verbetering in. Hij gelooft wel dat het over zal gaan, maar ik heb er toch een hard hoofd in aangezien ik veel sportieve activiteiten moet doen voor school en ik kranten en folders loop, waarbij ik vaak echt ontiegelijke pijn ervaar. ook traplopen en fietsen is een drama. Met slapen leg ik er een kussen onder en doe ik het bed bij mijn knie enzo verhogen, zodat ik met een half gebogen knie kan slapen.

In meer dan 7 weken tijd dat ik er oefeningen mee doe enz. zie ik er geen verbetering in komen en eigenlijk denk ik dat een operatie echt de enige oplossing is voor mijn knie. Alleen, na welke tijd overwegen ze pas een operatie?

Extra informatie om die vraag te beantwoorden:

Ik ben 15 jaar oud en dit is pas de eerste keer dat ik last heb gekregen van patella luxatie. Klachten zijn waarschijnlijk ontstaan door vanuit geen sport naar veel sport te gaan. Ook heb ik oefeningen voor thuis meegekregen, maar voer ik niet uit aangezien dat ook echt veel klachten geeft.

Graag zou ik antwoord willen krijgen op deze vraag, aangezien ik niet echt normaal kan functioneren zo.

Weet jij het antwoord?

/2500

De tijdsduur is niet bepalend voor de beslissing operatief in te grijpen na een patellaluxatie, dus je vraag is niet in die zin te beantwoorden. Er moet een reden zijn voor de operatie en die lijkt hier niet te zijn. Dat je pijn hebt is vervelend, maar wat zou je willen laten doen tijdens die operatie? Je schrijft dat de knieschijf weer op zijn plek zit, de kienschijf kan bewegen en dat je pijn blijft houden. Die pijn en beweeglijkheid is verklaarbaar, want de omliggende weefsels zijn uitgerekt. Die moeten vanzelf herstellen en dat kost tijd. Gangbare behandeling is rustig blijven bewegen, al dan niet ondersteund door fysiotherapie, en eventueel de beweeglijkheid in verkeerde richtingen beperken door gips of braces. Pas bij erge schade aan weefsels die operatief hersteld moet worden is een operatie zinvol; anders zorgt de operatie alleen voor meer schade en pijn. Als de knieschijf in de loop der jaren steeds opnieuw luxeert is eventueel ook een operatie te overwegen om de situatie te stabiliseren, maar dat heeft ook nadelen en is een laatste redmiddel. Overleg met de fysio wat verstandig is. Sporten, traplopen en folders lopen zou wel eens de boosdoener kunnen zijn. Sommige dingen hebben rust nodig om te helen en geen operatie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100