Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan je ziek worden na een RX foto?

Ik heb vandaag een RX thorax laten maken voor controle op een longziekte. Sinds ik dat heb laten doen voel ik mij opeens sneller vermoeid nu voel ik mij misselijk en heb precies een zwakke polsslag en lage bloeddruk want als ik rechtsta ben ik draaierig en misselijk en ik voel een hele zwakke hartslag in mijn hals. Of is er iets anders aan de hand? Ik heb vandaag gegeten; toastjes met pate ,slaatje, fruit en water gedronken. Vanmiddag voelde ik mij ook heel even slap en beefde ik en snakte ik naar eten. Kan ik kanker hebben door die stralen of beginnende diabetes want zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.

Toegevoegd na 3 minuten:
Of het kan terug aan mijn ijzer liggen nog geen 2 weken geleden vastgesteld of aan mijn hart want ik heb zondag in het ziekenhuis gelegen wegens tachycardie.?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. De hoeveelheid straling die je oploopt is een fractie van de normale natuurlijke dosis. Dat je je slechter voelt na de foto heeft daar niets mee te maken. Toegevoegd na 8 minuten: Bij een thoraxonderzoek sta je bloot aan 0,1 mSv. Iedereen staat dagelijks bloot aan straling. Het gaat hier om zeer geringe hoeveelheden achtergrondstraling, welke wordt uitgedrukt in millisievert (mSv). In Nederland ontvangen wij ongeveer 2 mSv per jaar, door straling uit de aardbodem, uit het heelal en bijvoorbeeld ook uit bouwmaterialen als gips en beton. In hooggelegen en bergachtige oorden kan deze achtergrondstraling zelfs oplopen tot 10 mSv per jaar. De dosis van een gewone röntgenfoto van hart en longen komt overeen met de dosis die men oploopt tijdens een vliegreis naar Japan. Deze bedraagt ongeveer 0,1 mSv. Toegevoegd na 20 minuten: Waarom je je vandaag slap en misselijk voelde, kan ik natuurlijk niet beantwoorden. Deze vraag kun je aan de huisarts voorleggen.

Bronnen:
http://www.elkerliek.nl/Elkerliek/Patiente...
http://www.startpuntradiologie.nl/basisken...

Nee je kunt er niet ziek van worden, Ik denk eerder dat jij je niet prettig voelt door alle spanning opgelopen door de spanning die je voelt door het maken van de foto en wegens de reden waarom die foto gemaakt is. Stress dus, daardoor ga je ieder zuchtje en kriebeltje wat je normaal niet opmerkt ervaren als heel verontrustend, waardoor je nog meer gaat voelen. Gaat vast wel over als je een paar dagen verder bent

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100