Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

waarom krijg je slijm achtig iets bij je ogen na het het slapen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het slijm, ook wel "slaapzand" genoemd. Het lichaam maakt traanvocht (bestaat uit: water, olie en slijmlaagje) aan om het oog vochtig te houden. Je knippert met je ogen om dit vocht te verdelen. Als je slaapt maken de ogen geen water aan maar wel olie en het slijmlaagje, hierdoor wordt het traanvocht dikker en omdat je als je slaapt niet knippert met de ogen en het traanvocht dikker is, hoopt het vocht zich op in de hoeken van de ogen. Als je wakker wordt heb je dan een korreltje opgedroogd/slijmachtig traanvocht in de ooghoeken.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Slaapzand

In je ooghoeken zit een klein orgaan, de plica semilunaris (halvemaanvormige plooi). Deze scheidt continu een vet en kleverig goedje af. Stof, pollen, dode huidcellen en andere vuiltjes blijven erin zitten. Overdag knipper je voortdurend, en wordt dat vuil met traanvocht mee via je neus afgevoerd. Maar als je slaapt gebeurt dat niet. Dan krijg je in je ooghoeken een opeenhoping van deze afscheiding, stof en vuil. Als je wakker wordt zit dat als aankoeksel ("slaapzand") of slijm in je ooghoeken.

Bronnen:
http://wibnet.nl/mens/gezondheid/waarom-he...
https://www.nsmbl.nl/eindelijk-antwoord-zo...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100