Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

L5-S1 zijn ruggenwervels (http://users.telenet.be/zeldzame.ziekten/List.z/pzen7.jpg) die zich onderaan je rug bevinden. Een anterolisthesis is een voorwaartse verplaatsing. Je L5 wervel is dus voorwaarts verplaatst.
Bij spondylolyse is de verbinding tussen de wervelboog en het wervellichaam verslapt. Bekijk dit plaatje: http://www.tweestedenziekenhuis.nl/wp-content/uploads/2013/10/lage-rugpijn.jpg.
Zoals je ziet is de verbinding verzwakt (spondylolyse), daardoor gaat de wervel losser zitten en wordt door de druk naar voren verplaatst (anteriolisthesis).

Op dit plaatje zie je een scan: http://www.info-radiologie.ch/spondylolyse/fullsize/spondylolyse-1.0001_fs.jpg. Cijfer 1 toont het wervellichaam en 3 de wervelboog. De pijlen tonen de verbrekingen van het lichaam en de boog. Wat je hier ziet is bilateraal, dat wil dus zeggen dat het aan beide kanten doorbroken is. Als er maar 1 pijl zou staan en er maar 1 kant aangetast zou zijn dan zouden we spreken van een unilaterale spondylolyse.

Dus: Je hebt tussen je laatste L5 en S1 wervel een verslapte verbinding (spondylolyse) aan beide kanten (bilateraal) waardoor je L5 wervel naar voren komt te staan (anteriolisthesis).
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding