Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik heb soms last van inspanningsastma na een extreem intensieve training, wat kan ik hier tegen doen?

Het eerste uur na de training heb ik veel last van vastzittend slijm, heb ik aandrang om te hoesten en kan ik moeilijk ademen. Benauwing van de luchtwegen. Deze klachten zijn pas na 12-24 uur volledig weg. Ik heb dit ongeveer 1x per 4 maanden en train 3x per week.

Ik Crossfit en vermoed dat mijn wilskracht hoger is dan mijn fysieke gesteldheid, waardoor ik soms mijn grens zwaar overschrijdt.

Ik las dat luchtweg verwijderaars het doping zijn voor top sporters. Ik wil echter niet een pufje om langer te kunnen doorsporten als de klachten opspelen, maar wil iets om na een misstap niet 24u op de blaren te hoeven zitten.

Ik overweeg om naar een sport arts te gaan. Heb in het dagelijks leven geen last van astma. En ook met normaal sporten heb ik geen problemen.

De klachten kwamen gisteren toen ik 1000m had geroeid in 3.45 minuten en daarna 50 overhead squats maakte met een barbell van 20KG.

Ik was 4 maanden geleden toen het ook gebeurde bij de huisarts geweest. Die wilde een thorax foto maken. Echter begreep ik van een arts uit mijn fam. dat er zelden iets wordt ontdekt op een thorax foto. Dus dat heb ik toen niet gedaan.

Ik hoop op jullie hulp

Alvast bedankt allen

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Inspanningsastma is een soort allergische reactie ten gevolge van inspanning. De longen reageren hierop door ná de inspanning te gaan vernauwen. Hierdoor wordt je benauwd. Luchtwegverwijders, zoals salbutamol, werken symptomatisch. Deze middelen kunnen wel bijwerkingen zoals hartkloppingen geven en staan officieel op de dopinglijst van het IOC. Daar moet je dus rekening mee houden wanneer je topsporter bent. Om aanvallen van inspanningsastma te voorkomen wordt aangeraden preventief inhalatiecorticosteroïden, bijvoorbeeld budesonide of beclometason, te gebruiken. Deze middelen beschermen je longen tegen allergische reacties, dus ook tegen inspanningsastma. Je huisarts kan dergelijke middelen voorschrijven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100