Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is het mogelijk dat chronisch vermoeidheidssyndroom wordt aangezien voor dysthymie?

De GGZ heeft bij mij de diagnose dysthyme stoornis gesteld, maar eerlijk gezegd kan ik me daar niet helemaal in vinden. Nu heeft CVS een hoop overeenkomende kenmerken, ik vraag me dus af of er een fout gemaakt is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Tsja, natuurlijk is dat mogelijk. De verschillen tussen deze twee kunnen subtiel zijn. Bij een dysthymie is er sprake van een chronisch verminderde stemming, waarbij in tweede instantie vaak ook minder initiatief gevonden wordt. Juist het verminderde initiatief wordt door patiënten juist ervaren en geduid als minder energie en/ of vermoeidheid. Bij een chronisch vermoeidheid syndroom is er juist sprake van een chronische vermoeidheid waarbij in tweede instantie stemmingsklachten kunnen ontstaan. Het verschil tussen de twee is dan dus dat bij een dysthymie de verminderde stemming op de voorgrond staat en bij een CVS juist de vermoeidheid. In de praktijk zijn de verschillen tussen deze twee dus subtiel en wellicht deels ook afhankelijk van degene die de klachten moet interpreteren. Het zou dus kunnen dat de ene voor de andere wordt aangezien; of dat het geval is kan ík natuurlijk niet beoordelen. Ik denk dat het goed zou zijn om dit ook een keer met je psychiater te bespreken. Hij is immers degene die de diagnose gesteld heeft en hij is dus ook degene die je kan uitleggen waarom hij meer aan een dysthymie denkt dan aan CVS. Als je er samen niet uitkomt dan is er natuurlijk altijd de mogelijkheid van een second opinion, maar ik vind het altijd wel netjes om je twijfels eerst met de huidige behandelaar te bespreken. Ook als achteraf blijkt dat er wel een verkeerde diagnose gesteld is, wil dat nog niet zeggen dat er ook een fout gemaakt is. De verschillen zijn subtiel en zo'n vergissing kan (op volledig juiste medische gronden) nu eenmaal gebeuren.

Dat zou best kunnen, hoewel naar mijn mening bij goed uitvragen er wel een duidelijk onderscheid is. De beeldvorming van de clinicus is echter ook van belang bij de diagnostiek, en het is erg moeilijk om niet somber over te komen als je uitgeput bent. Het trage bewegen en denken, de concentratieproblemen en ook de meer lichamelijke symptomen zoals in- of doorslaapproblemen, een slechte eetlust en de vermoeidheid die je kunt zien bij CVS (en trouwens heel veel aandoeningen die gepaard gaan met een energiegebrek), kunnen iemand zeker depressief doen overkomen. Ook kan het moeilijk zijn om een onderscheid te maken tussen gevoelens van hopeloosheid *als gevolg van* een ziekte en hopeloosheid *als symptoom van* een ziekte. Maar zoals ik al aangaf IS er wel degelijk een onderscheid. Het onderscheidende kenmerk van dysthymie is de aanwezigheid van een sombere stemming die het grootste deel van de dag, op meer dagen wel dan niet en gedurende ten minste twee jaar aanwezig is, zonder dat iemand voldoet aan de criteria voor een (chronische) depressieve episode. Daarbij komen nog andere symptomen, zoals de zaken die ik hierboven al noemde. Als er geen depressieve stemming is, of als die niet zo frequent aanwezig is en/of altijd hooguit een paar uur duurt, dan is er geen sprake van een dysthyme stemmingsstoornis. Er is ook geen sprake van een dysthyme stoornis wanneer iemand wel heel vaak en lang somber is, maar wanneer die somberheid niet leidt tot aanzienlijke beperkingen of subjectief lijden. Op basis van met name de frequentie, duur en ernst van de somberheid kan een onderscheid gemaakt worden tussen een stemmingsstoornis of een andere stoornis. Die andere stoornis zou dan inderdaad CVS kunnen zijn, maar een psycholoog of psychiater is niet de juiste persoon om een definitieve diagnose CVS te stellen - in elk geval niet zonder samenwerking met een internist of een andere somatisch werkende arts met de juiste kennis van zaken. Wat natuurlijk ook mogelijk is en wat ook helemaal niet ver gezocht is, is dat beide aandoeningen sámen voorkomen. Depressieve stoornissen, waaronder ook dysthymie, komen relatief vaak voor bij mensen met een chronische ziekte. Ik vermoed zelfs dat dit bij CVS best eens méér voor zou kunnen komen dan bij veel andere aandoeningen: energiegebrek maakt het erg moeilijk om je opgewekt te voelen, en daarbij gaat het om een vaak onbegrepen aandoening met onzichtbare beperkingen. Dat is natuurlijk bepaald geen gemakkelijke positie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100