Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat kan ik doen tegen adervernauwing?

Sinds kort heb ik steeds last van m'n borststreek na het eten. Ik denk dat dit te maken heeft met adervernauwing omdat ik zoveel koek eet. Tot voor dit weekend at ik echt elke dag 1 pak koek maar daar probeer ik nu mee te stoppen wegens die klachten. Wat kan ik nog meer doen om adervernauwing tegen te gaan?
Sinds vandaag ben ik ook begonnen met hardlopen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dotteren, bypass of het plaatsen van een stent. Afhankelijk van de procedure uitgevoerd door een vaatchirurg, interventieradioloog of cardioloog. Dat zijn dus geen dingen die je zelf kunt doen. Overigens is het probleem van vernauwing van de aderen nu juist dat je er niets van merkt, tot ze zo verstopt zitten dat er te weinig zuurstoftransport mogelijk is. Dan ontstaan symptomen in de vorm van bijvoorbeeld etalagebenen of angina pectoris. Je klachten na het eten lijken me eerder te maken hebben met een volle maag, reflux (terugstromend maagzuur) of het inslikken van teveel lucht. Als je vaak deze klachten hebt, ze ernstig zijn of je je zorgen maakt, ga dan naar je huisarts. Niet met de diagnose die je zelf denk te kunnen hebben stellen, maar gewoon met je klachten. De diagnose en behandeling kun je dan aan je huisarts over laten. Die kan je waarschijnlijk om te beginnen al een paar hele goede adviezen geven waarmee je deze klachten - die hoogstwaarschijnlijk een andere oorzaak hebben dan de oorzaak die jij hier noemt - wel degelijk zélf kunt verminderen. Toegevoegd na 12 uur: Overigens: ALS je pijn op de borst zou hebben door adervernauwing, dan krijg je daar vooral last van bij inspanning, niet na het eten. Als je klachten net na het eten opkomen, is het veel waarschijnlijker dat het met je maag of slokdarm te maken heeft. Dus zoals ik al schreef: te veel lucht ingeslikt door bijvoorbeeld te snel eten, een te volle maag (eventueel in combinatie met een te strakke riem op broekband) of omhoog komend maagzuur door een andere oorzaak. Ik zie in je profiel dat je 24 bent. Dan is adervernauwing erg onwaarschijnlijk, hoewel bij jonge mensen met ernstig overgewicht dit soort 'ouderdomsklachten' soms helaas wél gezien worden. Ik weet niet of jij in die categorie valt, maar zelfs als dat het geval is, passen de klachten die je beschrijft daar helemaal niet bij. Wat helpt tegen maagklachten en brandend maagzuur is niet te veel in één keer en ook niet te snel eten, (veel) koffie, chocola, alcohol, koolzuurhoudende dranken, tomaten, zure en sterk gekruide gerechten/producten en overmatig vet vermijden, indien nodig afvallen, geen strakke kleding dragen over de maagstreek, en eventueel als je 's nachts veel last hebt je hoofdeinde wat verhogen. Helpt dat allemaal niet, ga dan naar je huisarts. Mogelijk is er iets anders aan de hand of zijn je maagklachten wat hardnekkiger en is medicatie geïndiceerd.

Meer sporten en stop zeker met deze koekjes! Drink veel water en hou het in de gaten anders raad ik toch echt aan om naar de dokter te gaan

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100