Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Als je vet niet goed kunt verteren kan dat ook aan je hersenen liggen?

Als je na een uur of 4/5 na het eten van een portie friet/kroket enorme last krijg van je maag/darmen alsof er een enorme prop in je lichaam knel zit die daar voor zo'n 5/6 uur blijft wringen kan dat dan ook aan je hersenen liggen? Normaal zorgt gal voor vetafbreking die wordt gemaakt door de lever die zijn werk doet in de twaalfvingerige darm. Maar kan er ook iets met de hersenen verkeerd/anders lopen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wanneer je friet en kroket eet, dan ben je je bewust dat je vet gegeten hebt. Ik ben heel benieuwd of je dezelfde reactie ook hebt wanneer je ander vet voedsel eet. Een pizza bijvoorbeeld, of iets met crème freche, of een flink stuk kaas. Als je dan geen last hebt van de " knoop" , dan wijst dat erop dat het door de spanning komt. Wanneer iemand gespannen is, dan vertraagt dat de spijsvertering. Dit kan het gevoel veroorzaken. Wanneer je al denkt dat de buikpijn gaat komen, kun je het veroorzaken. Wanneer je bij eten van andere ( verborgen) vetten geen last hebt, dan ligt het niet aan je spijsvertering. Wanneer friet het enige vet is wat je eet, dan kan het zijn dat je lijf dat plotseling wel erg veel vind, na een " vetloze" periode. Heb je het bij al het vette eten, doe daar dan maar even rustig mee. Wanneer je dan geen pijn hebt, hoef je ook niet naar de dokter. Het is aan jou om na te gaan welke van de bovenstaande hypotheses de juiste is.

Bij het zien van voedsel, zeker bij vet voedsel, gaat deze informatie allereerst naar je hersenen. Vanuit die hersenen, gaan er weer signaaltjes terug naar je spijsvertering, je lever gaat o.a. gal produceren, die dan via je galblaas in je maag komt. De speeksel klieren in je mond maken ook stoffen aan en alles is klaar voor het verteren van het voedsel. Je maag gaat kneedbewegingen maken enz. Het zien van voedsel en het ruiken en er aan denken zet alles in gang. Dat je hersenen hierbij een foutje maken, lijkt me haast niet mogelijk. Eerder zal je het moeten zoeken in Stress ( komt het meeste voor) en/ of een maag/darm probleem. Toegevoegd na 2 minuten: Friet en een kroket zijn natuurlijk wel een van de meest ongezonde dingen voor je maag. Mogelijk kan je tijdelijk er even niet meer tegen. Toegevoegd na 7 uur: Kijk ook bij de gesloten vraag hiernaast------hoe weet je of je te weinig of teveel maagzuur heb?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100