Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Restauranitis (zie uitleg) : hoe kan je dat vermijden?

Ik ben gisteren onwel geworden en even flauw gevallen. Mijn dochter heeft de ambulance gebeld, bloeddruk was 6 op 4, zakte dan naar 5 op 3. gelukkig steeg de bloeddruk weer eenmaal ik aan de zuurstof hing...maar bleef toch nog lang hangen op 8 op 4 (de onderdruk steeg maar niet, en dit gedurende enkele uren).
Diagnose : restauranitis. Hier had ik nog nooit van gehoord, maar het zou komen door een combinatie van zwaar tafelen en hitte. Alleen :ik had gisteren niet zwaar getafeld. Onder de middag een aardbeientaartje gedeeld met mijn dochter, nadien rijstwafels met humus en véél water.
Om 19u dan 2 glazen Sangria met véél fruit die we rustig opdronken in de schaduw.
we zijn dan nog gaan pootjebaden in zee, en hebben ons op zo een reuzenschommel gezet. En toen ging het mis.
ik kreeg erge buikpijn, zo een buikpijn die je kan hebben vlak voor je naar de "grote toilet" moet of bij krampen door zenuwen enz... Even gaan liggen (in de schaduw), en ik raakte niet meer recht.
Nu vraag ik me af hoe ik in hemelsnaam restauranitis gekregen kan hebben. De dokter in het ziekenhuis zei dat het mogelijk kwam door een op handen zijnde buikgriep, die ik vandaag dan ook zou moeten hebben, maar ik voel helemaal niks meer, alleen nog wat zwak van gisteren.
Dus ben ik nu wat bang dat ik het nog eens zal krijgen. Mijn dochter kreeg geen hulp, omdat het eruit zag alsof ik straalbezopen was. Dus als ik eens alleen loop en het begint...
Wat kan ik doen om dit voortaan te vermijden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mogelijk gebruikte men de term 'orthostatische hypotensie'. Mensen die dat hebben ondervinden last van zwakte, een licht gevoel in het hoofd, duizeligheid, verwardheid of wazig zien wanneer ze te abrupt opstaan nadat ze lang hebben gezeten. De symptomen zijn heviger als ze vermoeid zijn, zich hebben ingespannen, alcohol hebben gedronken, of een zware maaltijd hebben genuttigd. Als de bloedtoevoer naar de hersenen sterk daalt, kan de patiënt flauwvallen of zelfs stuipen krijgen. Maatregelen om te voorkómen dat het flauwvallen nog een keer gebeurt zijn: niet te snel opstaan of rechtop gaan zitten, en niet te lang achter elkaar stil blijven staan. Ga langzaam zitten of opstaan. Neem veel vocht in, maar drink weinig of geen alcoholische drank. Wanneer er geen sprake is van hartfalen of hoge bloeddruk, wordt vaak geadviseerd ruim zout aan het eten toe te voegen of zouttabletten te nemen. Dit moet echter onder toezicht van een arts gebeuren.

Het lijkt me het vasovagale reflex of vasavogale syncope, dit kan ook komen door te weinig te eten, zeker met twee sangria's op een te lege maag. Een aantal tips om het te voorkomen zijn : per dag minimaal 2 liter water drinken; zorg dat u voldoende zout binnenkrijgt; drink cafeïnehoudende dranken voor het opstaan of na de maaltijd; vermijd overmatig alcoholgebruik; gebruik kleine porties tijdens uw maaltijd; sta niet te snel op als u een tijd heeft gezeten of gelegen; voor het opstaan de benen of de voeten bewegen; vermijd langdurig stilstaan;

Bronnen:
http://sz.oppc.nl/folders/folder-573.html
http://www.elkerliek.nl/Elkerliek/Patiente...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100