Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik kan vaak niet 'gewoon' plassen, ik móet dan persen, waardoor zou dat kunnen komen?

Als ik aandrang voel om te plassen, dan ga ik zo snel ik kan. Op het toilet zit ik rechtop en toch kan ik dan niet plassen, het duurt vaak meerdere minuten (ik het het getimed!) voordat er een miezerig straaltje urine uitkomt, bijna druppelsgewijs. Ik voel dan ook dat er nog meer in mijn blaas zit en ik wacht. Nee, niets. Pas als ik ga persen, krijg ik mijn blaas goed leeg. Ik weet dat persen niet goed is, maar zonder te persen lukt het dus niet. Heeft iemand een idee hoe dit komt en hoe ik het kan veranderen.

NB. Ik heb geen bacteriële blaasontsteking, die heb ik nog nooit gehad in mijn hele leven, maar wel ben ik 30 jaar terug gediagnosticeerd met interstitiële cystitis, een bacterievrije ontsteking van de blaaswand. Men zei dat dat een auto-immuun ziekte is. Die kwaal - met veel buikpijn - heeft een aantal jaren geduurd, maar was opeens over.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat kan verschillende oorzaken hebben, maar in alle gevallen is het iets wat medische aandacht behoeft. Het kan iets vrij simpels zijn, bijvoorbeeld een te gespannen bekkenbodem of een vernauwing van de plasbuis, maar het kan ook zijn dat de blaas niet goed samentrekt. Dat kan ook weer allerlei oorzaken hebben: het komt voor in het beloop van bepaalde neurologische aandoeningen, maar soms gaat de blaasfunctie ook achteruit door bijvoorbeeld herhaalde blaasontstekingen, een virus of nadat de blaas een keer teveel uitgerekt is geweest doordat iemand tijdelijk helemaal niet kon plassen. Maar ook bij een hernia bijvoorbeeld komen plasklachten voor, er kunnen aangeboren afwijkingen zijn van de blaaswand, het kan een bijwerking zijn van medicatie, of soms trekt de blaas 'gewoon' niet goed meer samen zonder dat daar een duidelijke oorzaak voor is. Onderzoeken wat er aan de hand is is belangrijk, onder meer omdat het een signaal kan zijn van een andere aandoening. Maar zeker als er ook ná het plassen soms urine achterblijft in je blaas (wat je niet altijd zelf kunt voelen) kan dat de blaas en soms uiteindelijk ook de nieren beschadigen - een beetje afhankelijk van de oorzaak en de ernst. Het is dus wel iets waarmee je niet te lang moet blijven lopen, je moet hier echt mee naar je huisarts gaan.

Het zou kunnen dat de blaasspier niet sterk genoeg is.

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoe...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100