Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat voor gevolgen kan drijvende ontlasting voor je gezondheid hebben?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Of je ontlasting drijft of zinkt hangt van twee zaken af. Ten eerste is er de hoeveelheid gas, die vermengd is met de ontlasting. Het gas verlaagd het gewicht per volume-eenheid; bij meer gas zal ontlasting dan ook makkelijker drijven. Ten tweede is er de hoeveelheid vet in de ontlasting. De meeste vetten zijn lichter dan water; meer vet in de ontlasting zorgt er dus ook voor dat ontlasting makkelijker drijft. Beide zijn voor een groot deel afhankelijk van wat je gegeten hebt. Veel "gasproducerend" voedsel zorgt ook voor meer gas in de ontlasting zelf. Voor vetten geldt, dat de darmen maar een bepaalde hoeveelheid kunnen opnemen; sommige vetten kunnen de darmen überhaupt niet opnemen. Als we veel vetten gegeten hebben dan blijft er dus een deel in de ontlasting achter. Er zijn een aantal darmziekten, die de vetabsorptie verder verlagen. Zonder verdere klachten van de buik zijn die eigenlijk gewoon uit te sluiten. Geen zorgen over maken dus, het heeft geen gevolgen voor de gezondheid, aangezien het eigenlijk een normaal verschijnsel is.

Hangt van wat je gegeten hebt af, bij mij drijft het ook wel eens. Als het niet dun is of een vreemde kleur heeft is er niets aan de hand. Je trekt de verkeerde conclusie dat drijvende ontlasting iets met je gezondheid te maken heeft; het heeft te maken met wat je gegeten hebt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100