Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Welke bloedwaardes worden bij hartklachten gemeten?

Er moet een bloedwaarde zijn die normaliter max. 5 mag zijn, maar bij een naderend hartinfarct oploopt in de honderdtallen en direct na het infarct zelfs op kan lopen naar enkele duizenden. Welke bloedwaarde kan dit zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nou, de oorspronkelijke vraag is niet te beantwoorden, aangezien het helemaal van de situatie afhangt wat er aangevraagd wordt. Maar met de toevoeging denk ik, dat u het CK-MB bedoeld. Na een hartinfarct sterven een groot aantal hartcellen af. Sommige stofjes, die normaal alleen in de cel voorkomen, komen daardoor vrij in het bloed. Dit worden de hartenzymen genoemd. Het CK (creatinekinase) komt in veel soorten cellen voor. Bij celschade komt dit stofje in het bloed, maar dat zegt dus niets over wat voor soort cel er kapot is gegaan Een speciale vorm van het CK, het CK-MB, is heel specifiek voor schade aan de hartspier. Normaal is dit <5 in het bloed en de CK-MB fractie van het totaal CK hoort ook onder de 5 te zijn. Bij een hartinfact kan deze waarde zeer hoog worden, hoe hoog precies is afhankelijk van de grootte van het aangedane gebied. Andere bepalingen zouden het troponine of LDH kunnen zijn, maar die hebben andere normaalwaardes. Overigens stijgt geen van de hartenzymen al voor het infarct; de cellen moeten immers eerst dood/kapot gaan voordat de enzymen vrijkomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100